Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Debatt

Publicerad 15 maj 2018 16:00

V60 är världens säkraste familjebil

BARCELONA. En ny bil och en ny viktig säkerhetsfunktion.

Det är imponerande att Volvo hela tiden lyckas flytta gränsen och jaga sin vision om att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i en Volvo.

Att världens säkraste kombi också blir Sveriges mest sålda bil kommer att rädda liv i trafiken.

Utvecklingen går rasande snabbt i bilvärlden. Ett exempel är Volvos stora bildskärm och instrumentbräda som var innovativ och ny när den första gången visades i XC90. Nu när V60 visas med en uppdaterad variant har flera konkurrenter kört förbi med större bildskärmar, fler funktioner och ny teknik för hur du ska peka och svajpa på skärmen. Många biltillverkare jagar marknadsandelar och försöker på alla sätt hitta nya innovativa funktioner för att locka köpare.

I den jakten är trafiksäkerhet inte alltid det allra sexigaste. Jag har hört många bilchefer klaga på att de inte har råd att ligga i framkant med sina motorer, sina elbilar och batterier, nya uppkopplade tjänster och appar och teknik för självkörande. All ny teknik och all utveckling tär på lönsamheten.

I det läget har Volvo lagt till ytterligare ett område där de ska vara inte bara i framkant utan bäst – bäst av alla. Med varje ny Volvomodell ställs krav på en ny säkerhetsfunktion. Och Volvo levererar. 

FÖRSTA TESTET: Vi kör nya Volvo V60 – världens säkraste kombi 

Volvo skulle utan problem kunna vara sämre

Volvo skulle också kunna suga på varje karamell lite längre och uppdatera sina bilar lite långsammare. Så gör konkurrenterna. Men för att hela tiden förbättra säkerheten för alla som köper en Volvo så uppdateras bilarna med nya funktioner. Handlar det om mjukvara så kan även äldre bilar uppdateras men ofta handlar det om ny hårdvara, fler och bättre kameror och radar, och då blir det vid modellbyten.

I nya Volvo V60 handlar den nya säkerhetsfunktionen om något så viktigt som mötesolyckor. Det händer inte lika ofta som andra typer av incidenter men när det händer brukar det gå mycket illa. Att då kunna bromsa snabbt och effektivt kommer att få en verklig effekt på antalet svåra olyckor. Och i sann Volvo-anda så sitter funktionen i alla Volvo-bilar med City Safety som byggs till modellår 2019. Imponerande.

Volvos vd Håkan Samuelsson hälsade Car of the Year-juryn välkommen till testkörningen i Barcelona och han var som vanligt intresserad av vad vi tyckte om bilen. Med lite vemod i rösten förklarade han att det här var den näst sista SPA-bilen som visades – den sista, S60, visas i USA om en månad och testkörs på samma plats efter sommaren. Samuelsson har varit med på hela resan från XC90 till S60 och om Volvo nu som alla tror börsintroduceras kan han se fram emot en riktigt fin aktiepost för väl utfört arbete.

LÄS MER: 14 bilar värda att vänta på 

V60 är den säkraste bilen Volvo byggt

Mitt tips är att Samuelsson sitter kvar som vd i alla fall 2019 ut. Då får han vara med om lanseringen av de sista 40-bilarna och den första elbilen. 

Håller han ut ytterligare ett år står han vid tröskeln till Volvos en gång så omtalade säkerhetsvision att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i en ny Volvo efter år 2020.

Självklart går det inte att nå visionen fullt ut men det som när Volvo en gång uttalade visionen lät ouppnåeligt har visat sig vara möjligt. Nya Volvobilar kan se faror, prata med varandra, bromsa och styra undan. Nya Volvobilar undviker småkrockar och förbereder bilen och de som sitter i den för smällar vid avåkningar. 

Det låter så självklart när Volvo säger att nya V60 är den säkraste bil de byggt. Och att det är självklart är det som imponerar allra mest.