Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska folket: Vi vill ha dubbdäck

”Glöm friktionsdäck när det är riktig vinter och is”, skriver en läsare som reaktion på senaste tidens vinterväder.
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Efter den senaste tidens snökaos och extremväder vet svenska folket vad de helst vill ha för däck på bilen.

– För mig är valet mellan dubbdäck och odubbat enkelt: Vill jag stanna före eller efter övergångsstället, vill jag komma upp för backen eller glida baklänges ner? Glöm friktionsdäck när det är riktig vinter och is, skriver Charles Åkerblom.

Det var under de värsta snökaostimmarna som Allt om bilars bil- och trafikexpert Jan-Erik Berggren tyckte till om jakten på dubbdäcken. Enligt Berggren är det viktigt att vi förstår att dubbdäcken behövs på svenska vägar men att vi också försöker begränsa dubbarnas miljöpåverkan.

Dubbdäcken river upp skadliga partiklar från vägbanan men ger å andra sidan bästa fästet när det är mycket snö och is på vägarna.

Och svenska folket håller med Berggren.

”Inte herre över sitt fordon utan dubbdäck”

– Jag håller med dej helt om det du skriver i artikeln om dubbdäck. Det som många verkar ha missat är skillnaden mellan Stockholms innerstad och närförorterna, t.ex. Hammarbyhöjden eller Spånga där man dels väntar ett par dagar innan man plogar (om man ens gör det) och sedan då det ev. plogas så finns det fortfarande mycket snö kvar på vägarna.  Då hjälper det mycket med dubbdäck, säger Lars.

– Hej. Kan bara konfirmera att dubbdäck är en överlevnads sak för mej som småföretagare som reser i jobbet ca 7000 mil om året. Utan det så är man inte herre över sitt fordon, skriver Michael

– Hej och tack för att du lyfter frågan om dubbdäck. Har själv kört på dubbade och dubbfria däck, två skilda saker som har sina för och nackdelar. Men vad jag genom åren funderat på är hur sandning/grusning av våra vägar påverkar oss och vår miljö. Partiklar, damm som yr runt i våra städer är det så mycket bättre för vår Hälsa? Det vore intressant att få veta dess påverkan... Jag har ej funnit att någon lyft denna fråga, skriver Gösta.

– Jag håller fullständigt med dig om att dubbdäck behövs i vinterväder. Bra skrivet, menar Kerstin.

”Dubbdäck sparar människoliv”

– Hej Jan-Erik! Tack för artikeln i tidningen. Dubbdäck spar människoliv. De som förespråkar dubbfritt vet inte hur det är, fungerar i tunnlarna i Stockholm, skriver Mats.

– Läste din artikel. Testa ett älgprov på torr asfalt med friktionsdäck mot dubbat. De flesta kommer att häpna över resultatet. Så får du ännu fler argument för dina åsikter. Dubbdäck ser jag som en självklarhet, skriver Anders.

– Hej håller med dig att dubbdäcken behövs för en säker vinterkörning. Det är troligen Miljöpartiet som driver frågan som värsta fanatiker. Vi har ju dubbdäcksförbud på vissa Stockholmsgator, men varför får och har blåljusbilarna dubbdäck?  Om nu alla de rapporter som visar att dubbdäck är miljöfarliga samt att dubbfria vinterdäck är lika bra, rimligtvis borde väl även blåljusbilarna köra dubbfritt. Min uppfattning är att dubbdäck är det enda alternativet för säker vinterkörning, skriver Juha.

”Dubbdäck är inte enda lösningen”

Många passar också på att tycka till om snöröjningen generellt och flera har tips på däck och nya regler.

– Hej Jan-Erik. Jag läste din krönika om dubbdäck och du har helt rätt. Ett annat problem som det sällan talas om är den korta livslängden dubbfria vinterdäck har, då de härdar och förlorar mycket grepp betydligt snabbare än dubbdäcken. Särskilt när de körs långt in på våren då vägarna är torra och fina. Som du vet finns det bilister som fortfarande tror att det är "året-runt-däck", skriver Leif.

– Du är fel ute om du tror att just dubbdäck löser problemen. Man hjälper till att lösa problemen med; # Bra, relativt nya och inte slitna vinterdäck av renommerat märke. Dubbat eller odubbat. # Modern bil med ABS och antisladd system. # Förare som anpassar körsätt till trafikläget. Av de ovanstående kraven är det sista viktigast snabbt följt av det första, skriver Per-Ola.

– Måste få rätta dig. Jag har varit och kört i Skåne under hela dagen. Har bra vinterdäck utan dubb. Och de har fungerat hur bra som helst. Bara att sänka hastigheten.  Så där har du fel i att dubbdäck behövs. Sen är det ytterst sällan det inte är barmark på våra vägar i Skåne. Anpassar man bara hastigheten och om man är osäker stannar man hemma de få dagar det behövs, skriver Christer Fogelberg.

– Lägg även till saltets påverkan på vägarnas slitage i en undersökning som handlar om hur vi skall få en bättre totallösning. Jag upplever det som att man saltar i onödan i många fall - för säkerhets skull, skriver Nils.

”Lagstifta om snökedjor”

– Varför inte införa samma system som i Schweiz? Dubbdäck är förbjudet på motorväg men däremot är det obligatoriskt att ha snökedjor i bilen. Då kan man köra även när det är extremväder, föreslår Jonas.

– Jag tänker - den största faran idag är nog rattsurfingen. Det verkar som att människor inte förstår faran av detta. Som sagt; sluta jaga dubbdäck - Jaga rattsurfare - för säkerheten, skriver Marita.

– Hej, beträffande dubbdäck eller inte, när det är mycket snö och moddigt så hjälper inte dubbdäck man ska ha däck med bra mönster som klarar snö, har haft dubbdäck men dom sista 16 åren har jag dubbfria nordiska däck, har aldrig blivit stående trots att jag bor på landet, skriver Hans.

– Trams, det där är bara ett svenskt otyg. Har kört med vinterdäck i decennier i både Sverige och norra Europa och anpassat mitt körsätt efter förhållandena. Att i dåligt väglag bli omkörd av en som kör dubbat är lika vanligt som att vägarna i södra Sverige är snö och isfria. Jag blir bara förbannad när jag här i Skåne ser alla med dubb slita ner våra vägar, att komma ner till Tyskland och kunna köra på jämna fina vägar utan dubbkratrar borde du uppleva, skriver Carsten.


Läs Jan-Erik Berggrens krönika om dubbdäcksjakten här.

Annons: