Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Debatt

Publicerad 2 sep 2016 10:09

Nu vill vi veta hur det är med partiklarna

Varför kan vi inte en gång för alla ta reda på om dubbdäck river upp farliga partiklar?

Varför kan vi inte en gång för alla ta reda på om dubbdäck river upp farliga partiklar?

Foto: Anna-Karin Nilsson

Vi är bara precis i början av september ändå har den börjat: Den tröttsamma debatten om dubbdäck eller inte dubbdäck och partiklar eller inte partiklar.

Kan vi inte en gång för alla få veta hur och varför luften smutsas ner i våra städer?

Det kan inte vara omöjligt att ta reda på.

Ända sedan människan lyckades resa till månen har vi hört snacket: Kan vi ha folk på månen så...

Och när det gäller debatten om partiklar från dubbdäck är jag böjd att hålla med. Hur svårt ska det vara?

Vi har ett gäng som envist hävdar att dubbade vinterdäck river upp partiklar från vägbanan och att de partiklarna är farliga för människan. Det här gänget driver på för att förbjuda dubbdäck i våra större städer och på de gator där luften är sämst. Stämmer påståendet är det förstås helt rätt väg att gå.

Ett annat gäng hävdar att det första gänget har helt fel.

Dubbdäcken river upp partiklar men de är så stora att de inte skadar människan. Eller så river de inte upp partiklar alls. Eller så är det de dubbfria vinterdäcken som med sina mjuka gummiklackar virvlar upp de partiklar som dubbdäcken kanske eller kanske inte rivit loss från vägbanan. Eller så får vi helt enkelt ta att det finns partiklar eftersom bilarna måste kunna bromsa på vintern.

Och där står vi. År efter år efter år. Samma debatt.

Skapa regler som verkligen gör nytta

Alla vinterdäck testas avseende hur de sliter på vägbanan och det testet begränsar till exempel antalet dubb per rullmeter. Redan där finns det ett test som skulle kunna visa hur det är med partiklarna.

Jag har på nära håll sett hur däck utvecklas och testas och med tanke på hur mycket resurser tillverkarna lägger på utveckling och tester så borde det också gå att skapa en miljö där partiklarna från vägbanan mäts.

Då kanske vi en gång för alla kan få fram ett test som berättar vilka däck som är farliga för miljön och på vilket sätt. Och efter det skapa regler som verkligen gör nytta.

För det är förstås inte bra och vi förbjuder dubbdäck om det inte har något verklig betydelse för luftkvaliteten. Och tvärtom att vi fortsätter att köra med dubbdäck i städerna om det förorenar luften.

Lagom till årets stora vinterdäcksäsong vill jag ha en oberoende forskningsrapport om hur dubbade vinterdäck påverkar luftkvaliteten.

Kanske sälja bilen? Se vad du kan få för den här