Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu är det dags att sluta jaga dubbdäck med blåslampa

Jan-Erik Berggren: Dubbdäcken behövs när trafiksituationerna blir svåra.
Foto: Stefan Söderström

Snöyra, underkylt regn och drivbildning.

Extremvädret stökar till trafiken och det är dags för oss alla att inse en sak: dubbdäcken behövs.

Efter den senaste tidens snökaos och trafikproblem har jag diskuterat snöplogning och vinterdäck som aldrig förr.

Många har läst mina tidigare krönikor där jag gått hårt åt snöröjarna och de som har ansvar för att våra vägar och gator hålls framkomliga.

En hel del har mejlat med åsikten om att snöröjarna gör så gott de kan och att ingen kan förutse eller förhindra de extrema snöfall vi sett på flera håll i landet. Vi ska inte ta den diskussionen en gång till men jag tycker att pratar vi extremväder så är det först de senaste veckorna vi har ett väder som det på riktigt är svårt att värja sig emot.

Ett stilla snöfall på uppåt 30 centimeter snö under en natt, det måste det svenska samhället klara av utan att haverera totalt.

Mycket svåra trafiksituationer

Men det vi nu sett dra in över Sverige är något annat. Snö, regn och kyla i kombination med hårda vindar skapar mycket svåra trafiksituationer.

Jag var själv insnöad i sommarhuset i Skåne förra Trettonhelgen och med det i färskt minne åkte jag hem ett par dagar tidigare än tänkt det här året. Jag förstod att börjar det snöa och blåsa igen så är det kört.

De flesta väderexperter säger att vi kommer att få ett allt extremare väder som en följd av klimatpåverkan. Vi behöver alltså förbereda oss för och vänja oss vid stormar under vinterhalvåret.

Det måste vi ta till oss och därmed också ge bilister verktyg att klara av vädret. Alla vet att dubbdäck är det allra bästa däckvalet under vintern. Och även om dubbdäcken inte garanterar framkomlighet överallt och alltid är de ett måste under väldigt många förhållanden.

Måste få rätt svar om dubbdäcken

Nu tycker inte jag att vi ska kasta all vetenskap om luftföroreningar och upprivna partiklar i soptunnan. Självklart ska vi ta till oss allt vi vet om vad dubbdäcken ställer till med. Men i stället för att hela tiden förorda ett förbud behöver vi ta reda på hur vi ska leva med dubbdäcken.

Mäter vi partiklarna och dubbdäckens slitage på rätt sätt?

Finns det andra typer av dubb som kan ge samma fäste med riva upp färre partiklar?

Finns det andra sätt vi kan städa vägar och gator fria från damm, skräp och partiklar på?

Finns det till och med andra typer av beläggningar som kan ge bättre luft?

Om vi utgår ifrån att dubbdäcken behöver finnas kvar för trafiksäkerhetens och framkomlighetens skull så kan vi också få rätt svar på frågorna och en bättre totallösning för trafiken.

JAN-ERIK BERGGREN: Trafikkaos igen – helt i onödan

Annons: