Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Debatt

Publicerad 7 aug 2012 16:39

Krönika: Så packar du din takbox på rätt sätt

BOX AV. Ta av takboxen när du inte använder den, tipsar Trafikverket.

BOX AV. Ta av takboxen när du inte använder den, tipsar Trafikverket.

Foto: Pelle Ericsson.

Sommartider betyder lastartider. Men det är inte bara att packa bilen full och ge sig ut i semestertrafiken.

Takboxtillverkaren Thule och Trafikverkets Lennart Helsing har tagit fram riktlinjer för hur du ska packa din bil rätt på taket i sommar. Lennart Helsing påpekar det här om du ska använda en takbox för att få plats med alla semesterprylarna:

Köregenskaper

För att bilen ska uppföra sig bra på vägen behöver tyngdpunkten vara så låg som möjligt. Det här förändras om du lastar tunga saker på taket. Måste du lasta något tungt även på taket så se till att det kommer så långt ner som bara möjligt. Kör försiktigt i början och känn lite på hur bilen uppför sig.

Spänn fast

Prylarna på taket ligger bäst om det inte är så mycket luft och därmed så stor plats för dem att åka runt. Det är bra att använda de inbyggda spännbanden för att få fast sakerna inuti boxen.

Maxvikt

Tänk på att det finns en maximal vikt som bilen får lasta. På taket brukar det röra sig om cirka 100 kg, och då ingår räcken och box och fästen i det. En bra tumregel är att box med tillbehör väger 25 kg. Ni med glastak måste titta lite extra i instruktionsboken för att hitta hur mycket er bil och ert tak klarar av i vikt.

Plocka bort boxen

Med snabbfästen är det enkelt att ta av och sätta på boxen. Bilen drar mer bränsle med takbox än utan så det är onödigt att åka runt med en box på taket hur länge som helst efter semestern.

 


 

Renault smygvisade bilder på nya Clio i veckan. Bilen visas på bilsalongen i Paris i september men Renault kunde inte hålla sig utan publicerade redan nu. Fjärde generationen Clio ser trevlig ut och lanseras med riktigt snåla motorer.

 

 

Bilbranschorganisationen Bilsweden har låtit Demoskop göra en undersökning bland unga arbetslösa och funnit att många av dem inte har körkort. Enligt Bil Sweden måste politikerna göra något för att fler ska ta körkort och därmed få det lättare att ta sig in på arbetsmarknaden.

Jag håller med. Det är orimligt dyrt och krångligt att ta körkort i dag - speciellt i storstäderna.

Ändå sitter jag själv snart som elev hos trafikskolan. Det är dags att ta den där extra behörigheten för att få dra tunga släp. Och så ska min 18-åring ta körkort - för att lättare få jobb i framtiden.