Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Debatt

Publicerad 6 apr 2018 16:06

Elcykeln har blivit ett nytt trafikmonster

Expressens Jan-Erik Berggren.

Expressens Jan-Erik Berggren.

Först skrattar man åt historien med den 40-årige mannen som for fram på sin elcykel i uppåt 100 km/tim.

Men skrattet fastnar snabbt i halsen.

Det här är bara början på ett stort problem.

Vi har skapat ett nytt trafikmonster.

Elcykeln var årets julklapp 2017 och försäljningen dopades ytterligare med hjälp av det rätt märkliga bidraget till laddbara fordon som då även inkluderar elcyklar. Jag var kritisk till bidraget redan i vintras vilket ni kan läsa om här.

Då skrev jag bland annat om faran med de snabba och tunga elcyklarna på våra gång- och cykelbanor. Och problemen med de här cyklarna ute i trafiken.

Den snabba elcykeln i Linköping visar upp nästa stora problem: att elcyklarna trimmas och går alldeles för fort.

Det har länge varit en sanning att de flesta kopplar bort den spärr som kräver att du trampar för att elmotorn ska gå i gång. Det gör som det heter "alla". Därmed är elcyklarna i praktiken elmopeder. Det här är en mycket enkel manöver och jag gissar att det är lika enkelt att komma över trimsatser till elcyklar.

LÄS MER: Körde trimmad elcykel, stoppades av polis 

"Nytt och växande trafikproblem"

Därmed har vi skapat ett nytt och växande trafikproblem. Vi har skapat en situation som fanns före EU-mopedregleringen där allt snabbare mopeder kördes lite överallt utan någon som helst kontroll.

Jag absolut inte en förbudsivrare och jag skulle önska att det gick att lösa med uppmaningar och sunt förnuft. Men när en cykel körs i uppåt 100 km/tim och dessutom utan, enligt polisen, speciellt bra fungerade bromsar har vi passerat det där med sunt förnuft. 

Elcyklarna kommer att vi vårens stora snackis i trafiken. De kommer att vara många gånger fler än förra våren på våra gång- och cykelbanor. Med dyrare trängselskatt och kommande miljözoner kommer allt fler att kika på cykeln som ett alternativ till buss och tunnelbana. Det är i grunden bra och sunt men det är inte bra om det resulterar i massor av snabba elcyklar bland oskyddade trafikanter.