Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Debatt

Publicerad 7 feb 2018 13:47

Dags att ta itu med det riktiga mobilproblemet

1/2

Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Expressens Jan-Erik Berggren.

Expressens Jan-Erik Berggren.

2/2

Foto: JOHAN JEPPSSON

Sedan en dryg vecka är det förbjudet att använda en handhållen mobil i bilen.

Men det finns många saker i bilen som stör föraren – till och med mer än mobilen.

Lastbilschaufförer som ägnar dagarna åt att titta på film – när de kör – det är ett problem som är på riktigt.

Jag var motståndare till mobiltelefonlagen och är det fortfarande. Att förbjuda användandet av handhållen mobilen i bilen ser bra ut – på papperet – men skapar inte någon säkrare eller bättre trafiksituation.

Det räcker med att den notoriske rattsurfaren sätter fast mobilen på instrumentpanelen för att kunna fortsätta som förut. Och vad jag vet har trafikpolisen inte fått några nya verktyg eller ökade resurser för att se till att den nya lagen efterlevs.

Så länge vi inte gör ett skvatt för att påverka beteendet bakom ratten så gör lagtexter ingen praktisk och reell skillnad. Och det finns betydligt svårare och allvarligare problem att ta itu med än den handhållna mobilen.

Titta in i en långtradare nästa gång du ser en och du kommer troligen att se en flimrande bildskärm

Det är en vedertagen sanning att lastbilschaufförer ägnar sig åt en hel del saker när de kryssar fram på våra motorvägar. Titta in i en långtradare nästa gång du ser en och du kommer troligen att se en flimrande bildskärm.

Tv- och filmtittandet bakom ratten orsakar många olyckor men är lika svårt att bevisa i efterhand som användandet av den handhållna mobilen.

Jag testade nyligen en teknik som stör bort alla mobiltrafik för föraren. Det var bara möjligt att ringa nödsamtal. Det var oerhört irriterande. Men jag förstår poängen och jag förstår att för yrkestrafik så är det här användbart.

LÄS MER: De nya lagarna du behöver ha koll på 

Tekniken finns där

Åkerier, budfirmor och taxibolag har alla möjligheter att med hjälp av den här tekniken sätta stopp för all användning av datatrafik bakom ratten. Visst, det finns säkert sätt att runda det här men jag vill se samma iver och beslutsamhet vad gäller det här problemet från beslutsfattarna som vi såg gällande mobillagen.

Eller är det så enkelt som att politiker och beslutsfattare bryr sig mer om opinionen än om att åtgärda faktiska problem?

Alkolås och mobil- och bildskärmsstörande teknik i all form av yrkestrafik på allmän väg är fullt möjlig. Och det är hög tid att vi också pratar om hur vi ska få bort det riktigt farliga beteendet bakom ratten.

LÄS MER: Helt onödigt med bidrag till elcyklar 

Onyktra, drogpåverkade och förare som till exempel tittar på film medan de kör på allmän väg och i vanlig trafik ska motarbetas så långt det är möjligt. Tekniken finns där. Nu fattas bara en ny lag. Och då en lag som tvingar de som kör på våra vägar att använda den nya tekniken och inte bara en lag som ingen efterlever.