Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berggren: Varning för sommardäck – så kan vi inte ha det

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Nu blir det snö igen.

Och nu varnas alla med sommardäck. De ska hålla sig inne och borta från vägarna.

Så kan vi förstås inte ha det.

Jag har flera gånger de senaste veckorna skrivit artiklar om hur orimligt det är att vi inte tillåter dubbdäck på våra bilar efter den 15 april. Många har skrivit till mig efter artiklarna och haft åsiker. 

Det började den 5 april där jag skrev om att dubbdäckslagen är en trafikfara. Och jag vill påpeka att jag känner till skrivningen i lagen om att det är tillåtet att ha dubbdäck om det är vinterväglag. Min invändning är att den skrivningen skapar en osäkerhet och ett läge där jag och polisen ska ha samma tolkning om väglaget. Det ställer också till det för alla som reser bort och som kanske börjar på ett väglag men reser hem i ett helt annat och där det är svårt att förutse vädret.

Den 11 april skrev jag en text inför påsktrafiken om hur lagen ställer till det under helgerna. Vi såg också hur påsktrafiken drabbades av ostadigt väder och mängder av trafikolyckor.

Och nu är vi där igen. SMHI varnar för stora snömängder i veckan och alla som bytt till sommardäck får rådet att hålla sig hemma och inte köra på vägarna.

Det är ett rimligt råd. Men också helt orimligt. Vi kan förstås inte ha en situation där transporterna ställs in på grund av 10-15 centimeter snö eller snöblandat regn – i mitten av april.

En stor del av osäkerheten bland bilisterna grundas i förbudet att använda dubbdäck efter den 15 april. Långt ifrån alla bilägare vet vad som är skillnaden mellan dubb- och vinterdäck och många ser 15 april som ett förbud mot alla vinterdäck.

Jag vill göra helt klart för alla att i det läge som råder nu så är det fullt tillåtet att använda både vinterdäck och dubbdäck. Du kan med gott samvete säga till polisen att det finns risk för vinterväglag i hela Sverige och det har varit hög risk för vinterväglag under hela april månad. 

Jag tycker också att för att undvika att det här händer igen så behöver vi flytta dubbdäcksförbudet till den 30 april och göra det helt klart och tydligt för alla bilägare att i Sverige är det risk för vinterväglag under hela april. Byt inte till sommardäck förrän alldeles i slutet av april eller början på maj.

Annons: