Berggren: Tre goda råd inför midsommarresan

Midsommar är en av årets trafikintesivaste perioder.
Foto: Fotolia
Allt om bilars Jan-Erik Berggren.
Foto: JOHAN JEPPSSON/EXPRESSEN

Det sägs att alla goda ting är tre.

Gud, Jesus och den Helige Ande och allt det där.

Och det gäller verkligen i midsommartrafiken.

Midsommar är vår kanske allra mest trafikintensiva period. Speciellt om vi räknar in cyklister som ska ut till festplatsen, tågresenärer som med packade ryggsäckar ska resa till släkt och vänner över helgen och så bilister och motorcyklister som stuvat alla utrymmen med god mat, ännu godare dryck, seglarskor och sovsäckar.

Det är som att hela det svenska folket ska explodera i ännu en vettlös sommaryra. Vi kör hela året på en dag. Sillen och västerbottenpajen från julbordet till lunch och det sommargrillade köttet på kvällen.

Om vi nu kommer fram.

Tre goda råd inför resan

För det var det där med resan. Och aldrig har väl sägningen vi minns från den magiska sommaren och midsommarnatten 1994 – "det är resan som är mödan värd" – passat sämre än i midsommartrafiken. Det är mest bara möda når vi alla ska trängas på samma vägar mot samma mål. Och det är inte mycket vi kan göra åt eftersom vi bor där vi bor och festplatsen är där den är. Rådet att "ta en annan väg" fungerar lika dåligt nu som i sportlovs- och jultider.

I år vill jag att vi tar fasta på de tre goda tingen. 

1. Nykterhet

Den genomsnittliga promillehalten i Sverige är kanske aldrig så hög som vid midnatt mellan fredag och lördag. Därför borde de allra flesta bilar, motorcyklar och för den delen cyklar stå parkerade även midsommardagen. Ratt- och styrfylla är den enskilt största anledningen till allvarliga olyckor i Sverige och vill vi på allvar sänka dödstalen i trafiken måste vi komma tillrätta med onyktra förare. Det är nolltolerans som gäller. Noll. Hela helgen. Lova det nu!

2. Hänsyn

"Stämningen har blivit hårdare"

Jag upplever allt stämningen och klimatet på våra vägar har blivit hårdare. Vi stångas mer. Vi läxar upp varandra och vi bufflar oss fram. Vi har svårt att stå ut med andra trafikantgrupper. Cyklister hatar bilar och tvärtom. Det är mycket hat och ilska som ska kanaliseras via ratt, styra, tuta och pedaler. Det håller inte. Inte nu längre. Vi måste börja andas, lugna ner oss och tillåta egna och andras misstag. Allt som händer i trafiken är inte en personlig förolämpning eller resultatet av total inkompetens. Ibland händer det bara. Stå ut med det. Andas. Ge ett snällt leende i stället för ett finger och vinkla glatt i stället för en knuten näve. Inte minst gäller det här torsdag eftermiddag då väldigt många ska ge sig iväg på sitt midsommarfirande. 

3. Säkerhetsavstånd

Jag vet att farten dödar men själv har jag inga problem med varken att köra fort själv eller de som gör det. Men att köra fort på fel ställe är dåligt omdöme. Ska du ta en risk så ska den i alla fall vara medveten och inte riskera andras hälsa. Tänk efter före du tar sats för en omkörning. Fundera på om det verkligen är så viktigt att komma fram tio minuter tidigare och vara klar över att en stressad halvtimme i trafiken kan betyda att du aldrig kommer fram. Och det är inte mitt i midsommarrusningen som du ska sätta nytt personlig rekord till sommarstugan eller svärmor.

Med de här tre goda råden kan du lugnt packa för midsommarresan. Komma fram till vännerna i gott skick, pynta festlokalen och stången och dansa några sköna varv för sommaren. 

Annons: