Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Debatt

Publicerad 2 jul 2016 09:00

Berggren: Självkörande bilar sänker farten

Allt om Bilars redaktör Jan-Erik Berggren.

Allt om Bilars redaktör Jan-Erik Berggren.

1/2

Foto: Magnus Jönsson

Tesla är en av tillverkarna som satsar stort på självkörande bilar.

Tesla är en av tillverkarna som satsar stort på självkörande bilar.

2/2

Foto: Tesla

Fartkameror och vajerräcken har sänkt hastigheten på våra svenska vägar. Och med lägre hastighet blir krascherna mindre omfattande.

Trenden kommer att fortsätta när bränslepriset stiger och bilarna kör på egen hand.

Jag har inget statistiskt belägg för påståendet men efter 15 år och många, många testmil på svenska vägar vågar jag påstå: Vi kör långsammare i dag än för tio, femton år sedan. Farten på våra svenska vägar har minskat. Anledningen är fler fartkameror, de så kallade två plus en-vägarna med vajerräcken och så ökad trafik.

"Blivit lugnare på vägarna"

Jag har också många testmil i andra länder i Europa att jämföra med och där vågar jag också påstå att Sverige har fått ett lugnare trafiktempo. Storbritannien och Italien sticker ut som länder där det går undan på vägarna. I Tyskland och Spanien har tempot sjunkit en aning. Det är fri fart på vissa tyska motorvägar men vem kan utnyttja det när köerna är milslånga? Den täta trafiken i Tyskland bromsar och det är något att tänka på för alla som funderar på en bilsemester i Europa i sommar.

Spanien har precis som Sverige satsat på fartkameror och dryga böter.

Trenden med allt långsammare bilar på våra motorvägar och motortrafikleder kommer att fortsätta. Automatväxellådor, skyltläsning och eco-lägen i bilarna kommer att göra dem miljövänligare och långsammare. Det finns teknik för att redan i dag minska förarens påverkan – minska de där 20 procenten på bränsleförbrukningen som du och jag avgör med hjälp av högerfoten.

 LÄS OCKSÅ: All skatt är inte dålig – inte ens på bensin eller diesel

Långsammare med självkörande bilar

Allt fler tillverkare inser att en automatlåda med ett effektivt eco-läge kan vara ett bra sätt att sänka CO2-utsläppen. Nya mätmetoderna för utsläpp och nya körcyklar kommer nästa höst och redan då kan flera tillverkare tvingas miljötrimma sina bilar hårdare.

En adaptiv farthållare som läser hastighetsskyltarna och håller bilen på rätt sida betyder lägre snittfart. Och med teknik för självkörande bilar kommer rytmen i köerna att bli lugnare.

När bilarna inom kort börjar kommunicera med varandra kommer även det att sänka farten på vissa kritiska vägavsnitt.

Men kanske är det allra mest avgörande som alltid den egna plånboken. Med högre bränslepriser kör fler lugnare på vägen. Så kanske kan vi om ytterligare tio, femton år börja plocka bort fartkamerorna igen. Bilarna sköter det där på egen hand.

 Vill du köpa en säkrare bil? Här kan du se vad du får för din gamla