Berggren: Så kan Saab bli Volvo-syskon

Nevs ger upp Saab för gott. Men spelet om Saab är inte över.
Foto: Nevs
Volvo- och Geelyägda CEVT ska bygga en bil på samma plattform som nya 40-serien.
Foto: Volvo

Bilföretaget Nevs meddelade i går att de ger upp varumärket Saab.

Beskedet var lite oväntat eftersom det sedan länge stått klart att Nevs inte får använda Saab på sina kommande bilar.

Men bakom beskedet kan det finnas ett intressant spel om vem som ska få heta vad.

Det är Saab AB som äger rätten till varumärket Saab. Saab AB lät Victor Müller använda Saab-namnet när han köpte bil-Saab från General Motors.

Men efter den smärtsamma konkursen gissar jag att Saab AB låste in sitt varumärke i ett väldigt tjockt kassaskåp. Här tänkte man minsann inte låta någon missbruka namnet Saab ytterligare en gång.

Nevs skrapade ihop resterna efter Müller och började genast uppvakta Saab AB. Självklart ville Nevs använda namnet Saab på sina Trollhätte-byggda elbilar som skulle skeppas till Kina.

Men Saab AB har envist sagt tack men nej tack. Redan i februari i år stod det klart att Nevs gett upp alla tankar på att använda varumärket Saab på sina bilar.

Och det är nu det blir intressant på riktigt.

Nevs: Bilarna ska heta Nevs

För i går meddelade Nevs plötsligt att de kommit på att deras bilar ska heta Nevs och inte Saab. Ehh, förlåt, men det har ju varit klart sedan i praktiken ett halvår?

Självklart finns det en anledning till Nevs plötsligt utfall och presentation av en icke-nyhet. Eller rättare sagt, det finns två uppenbara anledningar:

1) Nevs har kommit så långt med sina elbilar till Kina att de helt enkelt nu måste sätta ett namn på dem - en logotype. Och då fick det bli Nevs och ett käckt pressmeddande på det.

2) Någon annan planerar att använda namnet Saab och Nevs har fått veta det och vill förekomma så att de inte står där som förlorare. Och är det någon som har förhandlat med Saab AB om varumärket Saab så gissar jag att det är Volvo/Geely-företaget CEVT.

Rea i bilhallarna – här är sommarens 12 bästa klipp

CEVT ska lansera nytt bilmärke

CEVT – som ägs av Geely och Volvo gemensamt – har arbetat intensivt hela våren inför en lansering av ett nytt europeiskt varumärke. CEVT bjöd in ett fåtal journalister till en tidig presskonferens i Göteborg i slutet av maj men i sista stund tvingades de att ställa in. Vi trodde då att det handlade om att Volvo ville presentera den nya bilplattformen – som CEVT-bilarna ska byggas på – först av alla men det kan mycket väl också ha handlat om en sista omgång förhandlingar med Saab AB om varumärket Saab.

Minns också att Geely fanns med bland budgivarna på Saab redan på General Motors-tiden och att Geely i många år haft ett gott öga till Saab-fabriken i Trollhättan. Geely valde att köpa Volvo men kanske fanns Saab-varumärket med redan då i planerna för framtiden.

Logiskt med investering i svenskt varumärke

Att Geely investerar ännu tyngre i ett svenskt varumärke är väldigt logiskt. Det är också logiskt att inte skapa något helt nytt utan använda allt det goda varumärket Saab stod för.

Jag är också helt övertygad om att om Geely, Volvo eller CEVT kommer och knackar på dörren till Saab AB så kommer den att öppnas fortare än kvickt. Volvo/Geely har ett framgångskoncept som många internationella företag avundas.

Sen är det förstås väldigt romantiskt och trevligt att tänka sig att Volvo och Saab äntligen ska få bli syskon på riktigt. Efter alla dessa år.

Funderar på att sälja bilen? Se vad du kan få för den här

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: