Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Debatt

Publicerad 26 apr 2017 07:02

Berggren: Helt fel att förbjuda mobilen i bilen

Nu tyder allt på att regeringen skärper lagen och skriver in ett förbud mot användandet av mobiltelefonen i bilen.

Det här är helt fel.

Lagen kommer inte att förändra något och det finnas annat som regeringen borde titta närmare på.

Är det rätt att förbjuda mobil för bilförare?

Tack för din röst!

Är det rätt att förbjuda mobil för bilförare?

Vi kan alla vara överens om att det inte är bra att skicka sms, pilla fram spellistor eller göra annat som tar koncentrationen från vägen och trafiken under bilkörning. Men att vara emot ett förbud handlar inte om att vara för ett beteende.

När vi diskuterar användandet av mobiltelefon i bilen så är det lätt att gå snett. Transportstyrelsen vill att regeringen förtydligar lagen som redan finns och helt enkelt skriver in i lagtexten ett rent förbud mot att använda "handhållen mobiltelefon" i bilen. Och regeringen verkar ta det populära beslutet att gå Transportstyrelsen till mötes. 

Jag har rätt många allvarliga invändningar mot det här:

1) Det finns redan en lagtext och sedan något år en skärpning som ger polisen alla möjligheter att stoppa ett farligt beteende i trafiken.

2) En skärpning betyder inte per automatik att lagen efterlevs mer. Och det kommer att vara lika svårt att övervaka den skarpare lagen som dagens skrivning.

3) Många ropar efter att Sverige måste göra som alla andra. Men lika många glömmer då att det – trots tydliga förbud – är vanligt med rattsurfande även i andra länder. Förbudet i sig verkar inte påverka, såklart.

4) Det är fel att peka ut handhållen mobiltelefon som det enda trafikfarliga. För det är lika trafikfarligt att pilla fram en spellista på en läsplatta som på en mobil. Lika farligt att skriva in en adress i bilens GPS som i mobilens och lika farligt att leta efter en vält vattenflaska som att trycka fram ett samtal. Att så tydligt peka på en enda av tusen saker som vi inte bör göra under bilkörning är fel och leder inte till en säkrare trafik.

Istället för att jaga gamla spöken borde regeringen vara på tå och hänga med i utvecklingen. Istället för förbud mot mobiltelefonen som snart helt och hållet byggs in i bilens kommunikationssystem behöver regeringen och lagboken hjälpa svenska bilkunder att reda i röran av förarassistanssystem, självkörande bilar och den massiva datainsamlingen som nya bilar kommer att stå för i framtiden. Här behöver kanske konsumentköplagen skärpas. Här kanske tillverkarna bör tvingas att leverera en viss nivå för att få sälja bilarna.

Här behövs vägledning och krav, det behövs visioner och debatter för att vi ska få en säkrare trafikmiljö. 

Men det är klart – att sätta sig in i allt det är så mycket svårare än att bara mata väljarna med det som de skriker om för dagen.

Ett förbud mot mobiltelefon i bilen är som att mata en skrikande fågelunge som inte begriper när nästa mask varken gör till eller ifrån för mättnadskänslan.