Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Debatt

Publicerad 28 mar 2017 10:54

Berggren: Hellre framåtvänd än fel bakåt

Bakåtvänt för små barn är huvudregeln – men det gäller att de sitter rätt också, tycker Jan-Erik Berggren.

Bakåtvänt för små barn är huvudregeln – men det gäller att de sitter rätt också, tycker Jan-Erik Berggren.

Barn sitter säkert i svenska bilar.

Men det är mer snack om åldrar, centimetrar och kilogram än om hur barnen faktiskt sitter.

Bara bakåtvänd räcker inte.

Svenska föräldrar är troligen de mest pålästa och kunniga i världen. Troligen är det därför vi också väljer att lyssna på rekommendationer som berättar hur barn ska sitta säkert i våra bilar. Statistiken talar onekligen sitt tydliga språk – vi gör rätt.

Men svenska föräldrar är inte alltid så bra på att tänka själva. Säger skolan, lärare, dagis, myndigheten något lyder vi – blint. 

Jag har själv fyra barn och har genom hela deras uppväxt kört väldigt mycket bil. Jag har också stått på huvudet ner i fram- och baksäten på väldigt många bilar för att montera barnstolar och babyskydd.

Åksjuka vid tre års ålder

Mina barn upplevde en bilkris vid 2,5–3 års ålder. De började bli åksjuka. Enda sättet att komma tillrätta med det var att vända dem framåt. Då fungerade det. Jag vet att rekommendationen säger bakåtvänd till fyra, fem års ålder och det hade förstås varit det allra bästa. Men tyvärr fungerade det inte.

Jag vill ändå inte utan en viss protest ta på mig skämshatten för det finns väldigt många föräldrar som tar bakåtvänd som den enda sanningen. Jag sätter själv alla dagar i veckan ett barn på rätt sätt framåtvänd än på fel sätt bakåtvänd. Och jag blir lite bekymrad när rekommendationerna från myndigheten så ensidigt pratar om ålder och längd istället för att peka på vikten av att barnen också sitter på rätt sätt – bakåt eller framåt.

Bakåtvänd kan vara farligt

Jag har sett för många exempel på barn som sitter bakåtvända på fel sätt för att tycka att det är okej. Babyskydd som lutat för lite och där inget bälte i världen hade hållit kvar barnet i bilen vid en krasch. Barn vars huvud stuckit upp en bra bit över kanten på babyskyddet som därmed skulle ha skadat mer än skyddat. Och stolar och skydd som knappt suttit fast vilket betyder att barnet kommer att med stol och allt fara runt i eller utanför bilen vid en olycka.

Föräldrarna har då motiverat med: Men de sitter bakåtvända.

Livsfarligt.

Så svenska föräldrar ska fortsätta att läsa rekommendationerna men också börja tänka själva. Först då kan vi börja skydda barnen i bilarna på riktigt.

Sätt fast barnen och stolarna ordentligt i bilen. Fuska inte.

Se till att de mår bra under resan.

Sätt dem allra helst bakåtvända.