Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Debatt

Publicerad 15 dec 2018 17:00

8 trafikregler i rulltrappan alla måste lära sig före jul

Rulltrappsregler handlar inte bara om vett och etikett, det är viktigt för säkerheten också.

Rulltrappsregler handlar inte bara om vett och etikett, det är viktigt för säkerheten också.

1/4

Foto: MIKAEL SJÖBERG

Cykel i rulltrappan? Nej.

Cykel i rulltrappan? Nej.

2/4

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Efter problem och olyckor har många rulltrappor i Stockholms tunnelbana stått stilla. Resenärerna får gå.

Efter problem och olyckor har många rulltrappor i Stockholms tunnelbana stått stilla. Resenärerna får gå.

3/4

Foto: MIKAEL SJÖBERG

Expressens Petter Jennervall.

Expressens Petter Jennervall.

4/4

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

En trappa som rör sig uppåt, där du kan stå stilla och spara dina benmuskler samtidigt som du når din destination. Låter bra. Och den här formen av transport finns faktiskt redan.

Men vi verkar ha svårt att hantera rulltrappor och de trafikregler som medföljer. Värst är de som nästan fattat...

Det lackar mot jul och det innebär en hel del trafik – både på våra vägar och i våra städer. I huvudstaden blandas den vanliga befolkningen med tusen och åter tusen turister som snurrar runt i city med sin kombi, strosar hit och dit på Drottninggatan och myser för fulla (choklad)muggar i Gamla stan för att minnas gamla, svenska traditioner som vi hämtat från Mellanöstern och USA.

Det skulle kunna vara julharmoni och frid i sinnet. Och visst, ovanstående kan i stunder vara bedårande charmigt.

Men, jultrafiken är ofta en enda plåga. Den här gången ska jag dock inte ondgöra mig över bilister som aldrig lärt sig blixtlåsprincipen. Jag ska inte klaga på de sura rattmuffar som inte fattat att när vägfiler går samman SKA alla köra på framåt och först där vägen blir enfilig samsas om samma vägbana. (Något jag själv lärde mig ganska sent i livet, men säg det inte till någon.)

Jag ska inte heller muttra buttert över långsamma, riktningsbytande gångtrafikanter som tar upp stadens shoppingstråk och dessutom går mot röd gubbe vid övergångsställen.

Nej, jag ska inte ens prata parkeringsvett.

LÄS ÄVEN: Varning – här är farligaste vägarna i jultrafiken 

Regler i rulltrappan – för ordning och säkerhet

Nu handlar det om underjorden. Om något så vansinnigt som regler för rulltrappor.

Va?! säger du. Alla vet väl hur vi ska bete oss i rulltrappor?

Nej. Långt därifrån. Och värst är de som nästan gör rätt...

Men vad är det då som gått så snett?

Det har alltid varit problem för en del hur rulltrappor ska hanteras. Någonstans i ungdomen fanns det alltid någon vuxen med oförklarlig, djup rädsla för trappor som rör sig:

– Dina skosnören kan fastna och du dras ner i djupet!

– Håll dig krampaktigt fast i räcket! Men inte för hårt för då kan du fastna och dras ner i djupet!

– När du kommer längst ner eller längst upp måste du hoppa som Patrik Sjöberg annars dras du ner i djupet!

– Stå inte på den gula linjen för då kan du dras ner i djupet!

Fram tills nyligen gick det ganska lätt att ironisera över all den här skrämselpropagandan eftersom ingen någonsin träffat någon som dragits ner i djupet av en rulltrappa.

Men sedan skedde flera obehagliga rulltrappsincidenter, troligtvis på grund av undermålig produktion av leverantören, och rädslan blev... Ja, mer legitim.

De här olyckorna har INTE påverkat rulltrappsetiketten positivt.

LÄS ÄVEN: 4 av 10 som glömt var de parkerade tror att bilen stulits 

8 regler som kommer få trapptrafiken på fötterna

De stillastående rulltrapporna i huvudstaden behöver vi inte ge oss in på. Där råder djungelns lag och alla är bara så glada över att komma upp levande att ingen orkar bry sig om hur väskor bärs, att någon går för långsamt eller hur starkt andra flåsar.

Nej, nu gäller det de rulltrappor som ändå rör på sig.

Det är dessa 8 regler som gäller (enligt mig, i faktarutan finns lite mer officiella regler) och läs nr 7 extra noga!

1. Köa. Är du på väg fram mot den rullande rulltrappan så är det kö som gäller. Träng dig inte! Nej, här finns ingen blixtlåsprincip, du får inte springa fram bredvid och hoppa in i ledet precis där trappan startar. Rätta tidigt in dig i ledet och låt äldre, barn och gravida få gå före.

2. Stå i för-kön till höger om du ska stå stilla i rulltrappan hela vägen upp.

3. Stå i för-kön till vänster om du ska gå i rulltrappan. Finns det ingen kö till vänster? Grattis, då är det bara att trava på framåt och gå rakt på och uppför rulltrappan.

4. När du är på rulltrappan, stå stilla till höger. Ska du stå stilla i rulltrappan MÅSTE du stå till höger i densamma. Har du väska eller annat ställ den framför dig till höger. Du får inte blockera omkörningsfilen till vänster.

5. Måste du gå i rulltrappan – gå till vänster. Är det ingen i rulltrappan ska du förstås gå till höger, det kan ju komma någon snabbare som vill förbi bakifrån. Ja, precis som i biltrafiken.

6. Stanna inte. Om du går i rulltrappan (till vänster) måste du gå hela vägen. Är du osäker på om du orkar får du alltså välja att stå till höger. Stanna inte i vänsterfil.

7. Stanna inte! Om du väljer att gå uppför rulltrappan måste du gå hela vägen. Vänta nu, skrev jag inte det nyss? Jo, men detta måste upprepas för här gör många fel, även bland de som påstår sig kunna rulltrappsreglerna (och de är värst). Du måste gå hela vägen upp och fortsätta över kanten. Du får inte stanna 2 meter innan avgång för att du är ”rädd för att dras ner i djupet”. Stannar du stoppar du inte bara någon enstaka person – du skapar trafikstockning och raserar hela systemet. Precis så här skapas bilköer ute på de svenska vägarna och det är även så rulltrappekaos bildas.

8. Fortsätt framåt. När du klivit av rulltrappan fortsätt OMEDELBART framåt. Stanna inte. Är du osäker på vart du ska ta vägen, om du ska vika av vänster eller höger, gå ändå rakt fram och ta en paus 10 meter längre bort.

Jag vill verkligen betona att nr 7 inte är något som går att förhandla om. Antingen står du stilla (till höger) i rulltrappan eller så går du HELA vägen upp. Är du rädd för den där lilla springan längst upp där trappstegen försvinner så får du stå stilla till höger tills du kommit över det. Ja, kanske till och med läge att prata med någon om dina problem att kliva av en rulltrappa? ”Jag kan flyga över springan, jag är inte rädd.”

Tillägg. Hör du till en av dem som hävdar att alla borde stå stilla i rulltrappan för att det är säkrare och mer effektivt (vilket några undersökningar visat) – trevliga tankar men det fungerar inte i verkligheten. Så tills vi människor slutar stressa: följ reglerna som nämns i denna text!

Ändå rätt glada rulltrappshälsningar från en kombiägande rattmuff (som älskar att mysa med en kopp choklad och titta på färgglada tomtar och glittrande julstjärnor i Gamla stan)