Därför tycker alla att du är en idiot i trafiken

Kör inte i vänsterfilen i onödan.
Foto: Thinkstock
Byt körfält i tid.
Foto: Thinkstock
Bromsa inte i onödan.
Foto: Design Pics
Använd dina varningsblinkers rätt.
Foto: Tim Besse
Lämna inte för långt avstånd vid rödljus.
Foto: Annacarin Isaksson

Trafiken är en ständig källa till irritation och ilska. Många beter sig på ett sätt som retar gallfeber på medtrafikanterna och väcker deras aggressiva sida bakom ratten.

Bilbloggen Jalopnik har listat tio beteenden som får det att framstå som om du hittat ditt körkort i ett cornflakespaket. Några av dem ser vi i trafiken varje dag, andra är lite ovanligare.

1. Använd inte varningsblinkers i onödan

Dina varningsblinkers är till för nödsituationer, till exempel om du får motorhaveri, om du bogseras eller måste köra extremt långsamt. De ska inte användas när sikten är dålig för att det snöar eller regnar. Använd bilens vanliga belysning så syns du ändå.

2. Lämna inte för långt avstånd vid rödljus

Du behöver absolut inte lämna mer än en billängds avstånd till framförvande. När du gör det skapar du en längre kö som i värsta fall hindrar andra från att köra in i körfält för högersväng eller vänstersväng.

3. Kör inte in på avfarten för sent

När du byter körfält till en avfart eller ett körfält som är avsett för sväng ska du byta så tidigt som möjligt och sakta in när du är i det nya körfältet. Om du byter i sista stund och säker farten innan kommer du att få en hel del arga blickar.

4. Stanna inte på motorvägen

Om du blir tvingad att stanna på motorvägen ska du köra till sidan. Du kan inte stanna mitt på vägen ens om du får punktering, det är livsfarligt.

5. Bromsa inte i onödan

Bromsa inte bara att en bil gör det en bra bit fram på vägen. Släpp gasen och gör dig beredd att bromsa om du måste i stället. Om du bromsar bildas en kedjereaktion där alla bakom dig också bromsar och saktar ner trafiken – helt i onödan.

6. Var inte för nyfiken

Nyfikna förare som måste se sig om efter allt som finns vid sidan av vägen är ett riktigt irritationsmoment, särkilt med tanke på att de ofta saktar ner samtidigt.

7. Kör inte långsamt i vänsterfilen

Vänsterfilen är till för omkörningar. Om du kör i vänsterfilen utan anledning är du i vägen och kan räkna med en hel del arga blickar.

8. Accelerera tillräckligt på påfarter

När du lämnar en påfart ska du redan ha fallit in i trafiktempot, allt annat kan till och med vara farligt. Påfarterna är till för att öka farten, se till att du gör det!

9. Byt inte körfält i sista sekunden

När ett körfält kommer att ta slut ska du byta så fort du kan. Om du medvetet byter körfält i sista sekunden riskerar du att få sakta ner och/eller tvinga medtrafikanterna i rätt körfält att sakta ner.

10. Blockera inte körfält eller övergångsställen

Vi har alla sett det, framför allt i tät trafik. Man kör efter andra när trafikljuset blir grönt, och när det byter till rött igen blir man plötsligt stående mitt i korsningen eller på ett övergångställe. Vid det laget blir man kallad idiot av sina medtrafikanter.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: