Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>DÄCK>Vinterdäck

Publicerad 30 okt 2014 17:07

Vinterdäck: Dubbat eller dubbfritt? Välj rätt

Dubbat eller dubbfritt – en svår fråga.

Dubbat eller dubbfritt – en svår fråga.

1/2

Foto: Per Wissing

Nu börjar det bli dags att byta till vinterdäck.

Nu börjar det bli dags att byta till vinterdäck.

2/2

Foto: Sara Strandlund

Vinterdäck: Dubbdäck – eller är det bättre med nordiska dubbfria vinterdäck?

Det är ingen lätt fråga. Och svaret beror mycket på var du bor och på vilka säkerhetssystem som finns i den bil.

Försäkringsbolaget Folksam har med hjälp av data från verkliga olyckor tagit fram rekommendationer för vilka däck du bör välja.

Ett däck är ett resultat av en lång rad kompromisser, det är lika för alla fabrikat. Folksam har med hjälp av data från verkliga olyckor och resultat från tester i olika motortidningar sammanställt hur de skulle önska att svenska bilister skulle tänka när de väljer vinterdäck.

Dubbdäckens kommer främst till sin rätt på isiga underlag. Här har däckstypen ett oslagbart bromsgrepp. Dessutom ruggar dubbdäcken upp utan så att dubbfria däck fungerar bättre. På barmark river dubbdäck dock upp hälsofarliga partiklar vilket får många att välja bort dem.

Det är anledningen till att Folksam rekommenderar nordiska dubbfria däck i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö oavsett om bilen har ett antisladdsystem eller inte. Här anser man dubbarnas bidrag till partikelutsläpp ett större problem än den säkerhetsnytta som dubbarna ger. Folksam rekommenderar inte Centraleuropeiska vinterdäck någonstans i Sverige.

Om bilen har antisladd

I de södra delarna av landet rekommenderas dubbfria däck om bilen har antisladd – annars dubbdäck. Bilar utan antisladd utgör här en liten andel av bilbeståndet, partikelutsläppen från dubb blir därför begränsade.

I mellersta Sverige rekommenderas också dubbfria däck om bilen har antisladd, annars dubb.

I Norra Sverige rekommenderas däremot dubbdäck för alla typer av bilar. Anledningen är enligt Folksams undersökning att endast andelen barmark bara uppgår till 9 procent.

På Folksams hemsida finns mer information om deras däckrekommendationer.