Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>DÄCK>Vinterdäck

Publicerad 26 sep 2016 16:00

Vinterdäck – här är årets bästa nyheter

Se över dina vinterdäck redan nu. Behöver du nya? Nedan hittar du de bästa vinterdäcken från de största tillverkarna.

Se över dina vinterdäck redan nu. Behöver du nya? Nedan hittar du de bästa vinterdäcken från de största tillverkarna.

Foto: Fotojog / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

 

16 nyheter finns med i årets listning av vinterdäck från 14 däcktillverkare.

Dubbdäcken dominerar men det finns också en stor mängd dubbfria alternativ.

Det viktigaste är att anpassa ditt vinterdäck efter vilket väglag du kör i. Är det ofta på is ska du välja dubb - i slask är dubbfritt i regel att föredra.

Nokian Hakkapelitta 8

NOKIAN uppmärksammar att legendariska vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta fyller 80 år i år. Dubbtekniken på Nokian Hakkapelitta 8 ska ge ännu bättre grepp och komfort än tidigare. Det har cirka 50 procent fler dubbar än föregångaren Nokian Hakkapeliitta 7, men klarar ändå dubblagstiftningens stränga krav. Dubbplaceringen och konceptet Eco Stud 8 ska ge däcket mycket bra grepp, både vid inbromsning och acceleration, samt även öka slitstyrkan och komforten. Dimensionerna är från 13 tum till 21 tum. Vid sidan av Nokian Hakkapeliitta vinterdäck med den senaste tekniken finns även vinterdäcksfamiljen Nokian Nordman.

 En nyhet är specialversionen av Nokian Hakkapelitta R2 för elbilar, speciellt för elbilen BMW i3. Konceptet Nokian Cryo Crystal med sina greppkristaller ska, enligt Nokain, höja isgreppet på dubbfria Nokian Hakkapeliitta R2 till en helt ny nivå. Gummiblandningen innehåller små kristaller med många kanter vilka fungerar som inbyggda dubbar och förbättrar greppet, speciellt på is. Däckets slitgummiblandning gör att det behåller sina greppegenskaper även när mönsterdjupet närmar sig fyra millimeter, som är det lägsta mönsterdjupet för säkert vintergrepp. När däckets slits kommer de miljövänliga kristallerna fram och förbättrar greppet. Nokian R2 innehåller nu också även tekniken Aramid Sidewall som ger extra säkerhet. Aramidfibrer förstärker däcksidan och ska ge ännu bättre skydd mot stick- och skärskador. I sortimentet av Nokian Hakkapeliitta R2 ingår däck från 13 till 21 tum.

LÄS OCKSÅ: Liten skillnad mellan dubbdäck och friktionsdäck

Pirelli Cinturato Winter

PIRELLI har en stor däcknyhet inför vintersäsongen - Cinturato Winter. Det är anpassat för mellanstora bilar och långa körningar. Däckmönstret är nyframtaget och assymetriskt, vilket ska medföra att mönsterspåren anpassar sig efter körningen, exempelvis så att en tvär inbromsning på snö sker så säkert och snabbt som möjligt. Samtidigt avleder smala mönsterspår längs med däcket vatten åt sidan och bort från däckets kontaktyta. Det ska minska risken för vattenplaning. För att ytterligare öka säkerheten är samtliga däck markerade med "Now Snow" (redo för körning på snö). När däcken börjar bli slitna och körning på snö inte är lämplig försvinner "W" i det första ordet så att "No snow (inte redo för körning på snö) blir synligt. Däckets decibelnivå ligger på 66 decibel vilket anses lågt. I det övriga däckutbudet ingår dubbade Ice Zero samt odubbade Winter Sottozero 3 och Scorpion Winter samt Scorpion Ice & Snow.

Bridgestone Noranza 001

BRIDGESTONE lanserar sin stora nyhet Noranza 001. Det är helt utformat för nordiska vinterförhållanden och ska ge maximalt isgrepp med hjälp av en ny generation dubbar med unik dubbform. Dubbarnas placering och antal ska vara optimerade för körsäkerheten. Dessutom gör en ny förankring att dubben sitter kvar längre i däcket. Bromskraften på is utlovas vara enastående. Noranza 001 finns även i versioner för suv och van. Sammanlagt erbjuds däcket i 52 dimensioner mellan 14 och 18 tum.

Dubbfria Blizzak WS80 är utformat för att vara pålitligt i svåra nordiska vinterförhållanden och finns i 27 storlekar mellan 14 och 18 tum. Blizzak LM 001 - lamell har välbalanserade våt- och torregenskaper ocjh har bra grepp på olika slags vintervägar. Det finns i 35 storlekar mellan 14 och 20 tum. Utmärkt grepp på snö och is utlovar för dubbfria Blizzak DM-V2 liksom för Blizzak LM-80 EVO - lamell. Blizzak W995 är gjort för extrema vinterväglag i Norden. Tube Multicell i slitbanan tar bort den tunna vattenfilmen på isen vid inbromsning, acceleration och manövrering för optimal balans. Blizzak W810 - lamell har utmärkt grepp på både is, snö och i slask, skriver Bridgestone.

LÄS OCKSÅ: Så snabbt slits vinterdäcken – dubbat och odubbat jämförs

Yokohama IG50+

YOKOHAMA satsar på beprövade däck denna vinter i Sverige. IG50+ var en nyhet förra året och är ett dubbfritt vinterdäck som ska passa för nordiska förhållanden. Bromssträcka och rullmotstånd har sänkts med sju procent jämfört med föregångaren IG50. GO73 är ett dubbfritt vinterdäck för SUV. Sporer i gummiblandningen suger upp vattenhinnan på is, vilket ska ge mycket bra grepp på isigt underlag. IG55 har stjärnformade dubb , så kallade Ninja-dubb, med inriktning på fyrhjulsdrivning.

Cooper WSC i fler dimensioner

COOPER har tillfört ännu fler dubbade dimensioner till WSC-däcket. Bland annat 195/65-15 och 205/55-16. Styrkan i WSC anses vara att det med sitt öppna mönster rensar slask och snö på ett effektivt sätt. ICE 100 är ett nordiskt friktionsdäck med mjuk gummiblandning. Däcket har många sajpningar som ska ge ett bra fäste på både lös och packad snö.

Firestone breddar utbud

FIRESTONE utökar sin Destination HP-serie med ett nyutvecklat lamelldäck: Destination Winter för suvar. Däcket utlovar suv-förare exemplarisk kontroll och komfort i vinterförhållanden. Firestones ingenjörer har baserat designen av Destination Winter på däckmönstret från Winterhawk 3 och anpassat det till de bredare storlekarna som suvar kräver. Firestone Destination finns tillgängligt i 13 storlekar för 16- och 17-tumsfälgar. De övriga vinterdäcken är Winterforce - ett dubbdäck som ska klara tuffa vinterförhållanden med mycket bra grepp på packad snö och is – samt dubbfria Winterhawk 3 med "pålitligt grepp på såväl lössnö som is" och c-däcket Vanhawk Winter - lamell, där den robusta konstruktionen ska säkerställa hög slitstyrka.

Goodyear UltraGrip Performance SUV

GOODYEAR introducerar det nya däcket UltraGrip Performance SUV Gen-1. Det ska ge kortare bromssträcka på torra, våta och isiga vägar. Däcket har låsande sajpningar och slitbanemönster. De stuvare däckblocken ska gynna väghållningen på torra vägar. Trots sin styvhet förblir däcken, enligt Goodyear, flexibla vilket ger bättre grepp på snö. Däcket finns i 16 storlekar mellan 16 och 21 tum.

En annan nyhet är UltraGrip Ice SUV. Gummiblandningen är anpassad för att ge bra grepp vid mycket låga temperaturer. Lägre styvhet och bättre vidhäftning ska innebära optimala köregenskaper med starkt grepp på is och snö. För att motstå de högre krafterna som suvar skapar har fotavtrycket ökats. mer gummi på vägen innebär mer ytkontakt som i sin tur ska innebära bättre stabilitet, grepp och bromsförmåga. Dessutom har slitbanemönstret anpassats för suvar och det utlovas ge optimal bromsförmåga och drivgrepp på snöiga och isiga vägar. Till skillnad mot den tidigare raka formen är däckblocken nu vinklade för att stärka greppet. Däcket finns i 14 dimensioner mellan 16 och 19 tum.

UltraGripe Ice Artic har dubben utformats med en vass framkant vilket ska ge bättre grepp vid acceleration. Det finns i 40 storlekar mellan 13 och 18 tum. UltraGrip Artic SUV finns i 27 storlekar mellan 15 och 20 tum. UltraGrip Ice 2 är ett dubbfritt däck där raka sajpningar i kombination med aktiva blocksajpningar ska bidra till ökad stabilitet och grepp vid utmanande körsituationer.

Däcket finns i 33 storlekar från 13 till 18 tum. UltraGrip 9 är ett dubbfritt däcksärskilt framtaget för att prestera vid skiftande vinterunderlag. Det finns i 37 storlekar mellan 14 och 16 tum. UltraGrip Perfomance är speciellt framtaget för att hantera det skiftande europeiska vägunderlaget under vintern. Det finns i 44 storlekar mellan 15 och 20 tum.

Dunlop Winter Sport 5 SUV

DUNLOP har en nyhet i form av däcket Winter Sport 5 SUV. Däcket har en rad innovationer inklusive ett högre antal däckblock, som ska ge en bättre prestanda på snötäckta vägar, och vinklade mittsajpningar, som – enligt Dunlop – ger "enastående lateralt grepp på hala vägbanor". Djupare spår ska också skydda mot vattenplaning. Däcket finns i 14 storlekar mellan 16 och 20 tum.

Dunlop Ice Touch är ett dubbdäck utformat för att klara de hårdaste vinterförhållandena i Norden. Däckets enastående grepp grundar sig i multiriktade 4D-dubbdesignen, skriver Dunlop. För bättre drivgrepp har 4D-dubben en skarp främre kant som vid acceleration möjliggör ett fast grepp på isigt underlag. Däcket finns i 15 storlekar mellan 14 och 17 tum.

Dubbfria Dunlop SP IceSport har klassiska zickzack-formade sajpningar i slitbanans mittre del vilket ska ge bra balans och körstabilitet. Däcket finns i 13 storlekar mellan 15 och 17 tum.

Dunlop Winter Sport 5 är lämpat för alla typer av vinterförhållanden och är därför märkt med Alpineemblemet. Däcket finns i 50 storlekar mellan 15 och 19 tum. Dunlop Winter Response 2 bygger på innovativ teknik som45-graders skuldersajpningar för förbättrat grepp på snö och is vid kurvtagning. Det finns i 20 storlekar mellan 15 och 15 tum.

Sava Eskimo Ice – budgetdäck

SAVA lanserar nya Sava Eskimo Ice. Det presenteras som "ett prisvärt vinterdäck som är utvecklat för att ge effektivitet vid acceleration och väggrepp på snö och is". Däcket har ett mönster med krokformade ribbor för bättre fäste i snö. Mönsterytan med flera radier skapar, enligt Sava, en lång och bred kontaktyta med jämn tryckfördelning mellan däck och vägbana vilket ska generera en bättre kontroll på istäckta och hala vägar. Gummiblandningen innehåller en fastare undre lager med syfte att överföra mer kraft till vägen och medföra goda köregenskaper även på torra underlag. Höga mönsterklackar och extra slitbanegummi ska ge en längre hållbarhet. Däcket finns i 21 storlekar från 14 till 17 tum.

En annan nyhet är Sava Eskimo HP2. Det beskrivs som "nästa generations vinter HP-däck med ökad kontroll på snö och is". Krok-ribbmönster ska ge bra grepp och väghållning på snö medan solida ytterblock skänker däcket utmärkt väghållning och och inbromsningsförmåga på torra väglag, upper Sava. Däcket finns i 23 storlekar mellan 15 och 18 tum.

Sava Eskimo SUV är specialframtaget för stadsjeepar. Sava Eskimo Stud är ett nordiskt dubbdäck för stränga vinterförhållanden och vars speciella hexagondubbar och optimerade dubbfördelning ger bra kontroll på isiga vintervägar. Däcket finns i 18 storlekar mellan 13 och 17 tum. Sava Eskimo S3+ innehåller avancerad silikateknik med en optimerad polymerblandning som ger lägre styvhet i låga temperaturer.

Hankook Winter iCept iz2

HANKOOK har en nyhet med det dubbfria Winter iCept iz2. Det har nytt rotationsriktat mönster med större fotavtryck inspirerade av husky-tassar samt ny gummiblandning för bättre stabilitet och grepp på snö och is. Däcket har ett effektivt redskap mot vattenplaning på våta vintervägar genom sina särskilda dräneringshål inbyggda i slitbanemönstret. Det omfattar 50 storlekar från 13 till 19 tum. Winter Ipike är ett nordiskt dubbdäck med upp till 170 dubbar per däck och anses som ett säkert laternativ på isiga vintervägar. Winter iCept evo2 är ett europeiskt dubbfritt vinterdäck avsett för högprestanda- och sportbilar. Winter iCept RS2 är ett europeiskt dubbfritt vinterdäck avsett för små och mellanklassbilar. iPike RW11 är dubbdäck för suvar. Dynapri iCept är ett dubbfritt alternativ för suvar.

Continental WinterContact

CONTINENTAL kommer med det nya dubbfria WinterContact TS 860. Det ersätter däckföretagets mest kända produkt: WinterContact TS 850, som nu börjar fasas ut. TS 860 utlovas ha bättre bromsprestanda på is och bättre väghållning på snö än sin föregångare. Dessutom ska energieffektiviteten ha förbättrats liksom livslängden - detta i första hand tack vare en ny gummiblandning. WinterContact 860 kommer att säljas i 21 dimensioner från 14 till 17 tum.

I övrigt kör Continental vidare med IceContact 2 och Conti/VikingContact 6. Dubbdäcket IceContact 2 har fastvulkaniserade dubbar vilket innebär kraftigt minskad risk att de ska lossna och ger dessutom dubben effektivare vinkel mot underlaget vid exempelvis en inbromsning. Conti/VikingContact 6 är ett dubbfritt däck av nordisk typ där mönsterkonceptet innebär ett stort antal greppkanter och integrerade "snökedjor" för att ge ett förbättrat grepp på snö. Båda däcken finns även i dimensioner för suv.

Kumho friktionsdäck

KUMHO tar in tre nya Europa-friktionsdäck. Namnen är WP51 och WP71 samt CW51. Rangen är 15 till 19 tum på de två förstnämnda däcken och 14 till 17 tum på det sistnämnda. De dubbfria Europa-friktionsdäcken är framförallt populära i södra Sverige. Skillnaden är att man får stabilare stommar då hastighetsindex blir bättre. Nytt är också det dubbade nordiska suv-däcket WS31. Det påminner om PV-däcket Wi31, som fungerar mycket bra i extremt kyliga förhållanden. Artic Winter KW31 är ett friktionsdäck för nordiska vintervägar och utlovas ge optimalt grepp på kalla vägbanor med is och snö. Andra däck är PV Nordisk friktion KW31, KC15 nordisk suv-friktion samt det dubbade däcket KC11. Däremot börjar trotjänaren KC16 att fasas ut.

Gislaved Nord Frost 200

GISLAVED släpper nya däcket Nord Frost 200. Det är utvecklat för att passa varierande svenska vinterförhållanden och innehåller nyutvecklade dubben Eco Tri-Star. Den låga vikten för att fler dubbar kan användas i däcket vilket innebär en ökad greppförmåga på is. Till greppet på is bidrar också en ny mönsterdesign med självlåsande lameller och många greppkanter. En annan nyhet är det dubbfria Gislaved Soft Frost 200. De förhöjda mönsterspåren minimerar blockdeformation och ökar kontaktytan mot vägen. resultatet blir förbättreat våtgrepp och betydligt kortare bromssträckor på vått underlag, enligt Gislaved.

Michelin X-Ice

MICHELIN lanserar inte några nya vinterdäck denna säsong utan fortsätter med däcken X-Ice 3, som är odubbat, samt det dubbade X-Ice North 3. Båda är avsedda för nordiska vinterförhållanden. Det sistnämnda däcket, X-Ice North 3, har tio procent kortare bromssträcka på is samt fyra procent bättre accelerationsförmåga på snö jämfört med sin föregångare. Samtidigt har antalet dubb reducerats med upp till 30 procent. Dubben utlovas sitta kvar 25 procent längre än tidigare generation. Dessutom har Michelin tre dubbfria mellaneuropeiska vinterdäck: Michelin Alpin 5, Michelin Pilot Alpin samt Michelin Latitude Alpin avsedd för suv.