Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>DÄCK>Vinterdäck

Publicerad 10 nov 2015 14:47

Vanligaste misstagen när vi byter däck

privatpersoner slarvar ganska mycket när de skiftar till vinterhjul, visar en undersökning.

privatpersoner slarvar ganska mycket när de skiftar till vinterhjul, visar en undersökning.

Foto: Sara Strandlund

Det finns många fällor att gå i när det är dags att sätta på vinterdäcken.

Fel lufttryck. Dåligt mönster. Dålig koll på säkerhet vid bytet.

Dessutom väljer många helt fel typ av vinterdäck när de köper nya.

Här är de vanligaste misstagen. Och experternas bästa tips.

Nästan alla svenska bilister behöver vinterdäck. Men många begår misstag när det är dags att byta från sommardäck. Däcktillverkaren Goodyear har frågat 1 200 däckexperter i Sverige vilka fel privatpersoner brukar göra.

Enligt undersökningen svarar var tredje av de tillfrågade däckåterförsäljarna att de anser att den dåliga kontrollen av däckets slitage och mönsterdjup är det största misstaget.

Därefter svarar 23 procent att många av de som byter däck hemma ofta har för lågt lufttryck i däcken. 17 procent svarar att många som byter däck hemma har för dålig säkerhet under själva däckbytet.

LÄS MER: Vägsalt – så tvättar du bort rostfällan

Många väljer helt fel typ av däck

Många väljer också helt fel typ av vinterdäck när de köper nya. Och här är rådet från däckhandlarna tydligt: Det viktigaste är att fundera över vilket underlag som man kommer att köra mest på.

– Vi håller med återförsäljarna till 100 procent, underlaget du främst planerar att köra på under vinterhalvåret bör alltid få avgöra vilken typ av däck som passar dig allra bäst. Den svenska vintern kan skilja sig markant beroende på var i landet man bor men oavsett bör man förbereda sig och sin bil inför vintern. Att köra med fel typ av däck kan få allvarliga konsekvenser på bilens prestanda då däcken är den enda kontakt du har med vägytan. Därför är det alltid ett bra tips att ställa frågor och ta till vara på däckåterförsäljarnas kunskap när det är dags att planera inköpet av nya vinterdäck, säger Karin Senning, Nordic Sr Brand Manager hos Goodyear Dunlop.

LÄS MER: Här är 8 bästa vinterdäcken – årets testvinnare!