Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>DÄCK>Vinterdäck

Publicerad 4 dec 2013 15:58

Testvinnarna: Bästa vinterdäcken

NU MÅSTE DE VARA PÅ. Enligt lag måste du ha vinterdäck på bilen nu.

NU MÅSTE DE VARA PÅ. Enligt lag måste du ha vinterdäck på bilen nu.

Nu drar vintern in över Sverige på allvar. Trots att det är lag på vinterdäck sedan 1 december är det många som väntar till första snön med att byta. Här är bästa däcktipsen för dig som är ute i sista sekunden.

- Det spelar ingen roll hur bra bilen är om däcken är dåliga. Det finns inga moderna säkerhetssystem som kan ersätta bra grepp i däcken, säger David Jakobsson, Expressens motorreporter.

Det finns massvis med tillverkare och olika typer av däck. Att hitta de bästa däcken kan vara svårt.

- Det viktigaste är att ta reda på vad man själv har för behov. Om du exempelvis bor i Norrlands inland eller i Skåne har du olika behov, säger Linus Pröjtz, däckexpert på Teknikens Värld.

- Detta tillsammans med att man söker kunskap om däcket innan man gör köpet är viktigt. En bilägare köper sällan vinterdäck. Kanske var tredje år, då måste man sätta sig in i ämnet igen, fortsätter Linus Pröjtz.

Två vinnare

De ansedda biltidningarna Teknikens Värld och Vi Bilägare har testat vilka som är de bästa vinterdäcken 2013.

Expressen kan publicera deras resultat som delvis skiljer sig åt.

Continental ContiIceContact, dubbat däck, vinner Teknikens Världs test medan Nokian, Hakkapeliitta 8 vinner Vi Bilägares dubbdäckstest.

7 000 kronor

Att hitta de bästa däcket kräver också tid och pengar.

Men enligt en sammanställning av verkstadsportalen autobutler.se kan man i Stockholm tjäna upp till 7 000 kronor på att välja rätt däck och monteringsställe.

Men det gäller samtidigt att satsa på kvalitet och inte låta sig luras av de låga priserna.

- I regel bara får man vad man betalar för. Satsar man på lite dyrare däck från de kända tillverkarna kan man räkna med bättre däck som håller längre, säger David Jakobsson.

Han tycker att det för en vanlig bilägare är lönt att lägga ner jobb på att jämföra verkstäder och däckmärken.

- En bra idé kan vara att ringa flera olika och se vad man får för pris. Jag rekommenderar att man väljer de större verkstäderna om man inte har någon speciell som man litar på, säger David Jakobsson.