Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>DÄCK>Vinterdäck

Publicerad 25 sep 2015 15:46

Svenskar vill ha dubbdäck i vinter

I Sverige är det fortfarande dubbat som gäller för de flesta.

I Sverige är det fortfarande dubbat som gäller för de flesta.

Foto: Audriusmerfeldas

De dubbfria vinterdäcken får bättre egenskaper för varje år.

Men majoriteten av svenskarna föredrar fortfarande dubbdäck, enligt en enkät från Nokian Tyres.

Varje år utvecklar tillverkarna dubbfria däck med bättre och bättre väggrepp. Det uttalade målet är ofta att de ska få egenskaper likvärdiga med ett dubbdäck. Men inför den här vintern spelar det mindre roll hur bra man lyckas. Enligt Nokian Tyres enkät vill 63 procent av svenskarna ha dubbade däck, mot 35 procent som vill ha dubbfria vinterdäck.

LÄS MER: Dubbfritt med egenskaper som dubbat – Pirelli berättar om sitt nya vinterdäck

Bättre grepp på is

Anledningen till att merparten av de tillfrågade föredrar dubbdäck är att de upplever dem som säkrare. Enligt statens väg- och trafikforskningsinstitut (VTI) har de fog för sina argument. När VTI jämförde på dubbfria vinterdäck och dubbdäck på isigt underlag gav den sistnämnda typen 38 procent bättre grepp.

En fjärdedel av de som i stället föredrar dubbfria vinterdäck anger att de kör mest i stadstrafik. På så sätt bidrar de inte till luftföroreningar orsakade av slitagepartiklar från vägbanan, som orsakar problem i många tätorter. Cirka en tredjedel av dem som svarade på enkäten anger miljöskäl som det viktigaste argumentet för sitt val av dubbfria vinterdäck.

LÄS MER: Här är årets bästa vinterdäck