Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>DÄCK>Vinterdäck

Publicerad 29 okt 2015 13:59

Så vet du när du ska byta till vinterdäck

Jodå, det blir vinter i år också, och den kan komma snabbare än du tror.

Jodå, det blir vinter i år också, och den kan komma snabbare än du tror.

Foto: Nokian Tyres

Det finns ingen anledning till att vänta med att byta till vinterdäck. Kylan kommer ofta som en överraskning, och att vinterdäck skulle slitas snabbare i milt väder är en missuppfattning, säger man på Nokian Tyres.

Höstens milda väder gör att många väntar med att skifta till vinterdäck. Enligt Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres, är en annan anledning missuppfattningen att vinterdäck slits snabbare i plusgraderna. Inte ens stora temperaturvariationer ökar slitaget av vinterdäck av hög kvalitet.

− Vinterdäck ska bytas på bilen senast när temperaturen ligger vid + 5 grader. Man ska dock komma ihåg att temperaturen på natten, tidigt på morgonen och på kvällen kan sjunka till minussidan, vilket kan göra vägar isiga. Det är med andra ord bättre att göra däckskiftet i tid, även om temperaturen mitt på dagen kan stiga till +10 grader, rekommenderar Allan Ostrovskis.

LÄS MER: Här är årets 8 bästa vinterdäck

Låt inte önsketänkandet styra

En annan fara är önsketänkande. Man ska inte skjuta upp att skaffa nya vinterdäck bara för att man tror sig veta att det blir en mild vinter på grund av den milda hösten. Kyla, snö och is kommer ofta överraskande snabbt. Samma sak gäller när man ska välja mellan dubbat eller odubbat. Det är framför allt dina egna behov som ska styra – inte vilket väder man väntar sig, råder Allan Ostrovskis.

− Håll huvudet kallt och basera inte ditt beslut på vädret som råder nu. Avgörande för valet av vinterdäck är vilken typ av vinterbilist du är, erfaren eller mindre erfaren, kör andra familjemedlemmar med mindre erfarenhet av vinterkörning bilen, måste du använda bilen dagligen oavsett väglaget och har bilen ABS-bromsar och antisladdsystem, säger Ostrovskis.

Så ska du välja vinterdäck

Ostrovskis säger att dubbdäck passar speciellt bra i områden där risken för isiga vägar är stor, till exempel kustnära områden. Dubbdäck ger betydligt bättre grepp på is än dubbfria vinterdäck. Om väglaget är jämnt, exempelvis ständigt snötäckta vägar, klarar man sig även bra med dubbfria vinterdäck. Dubbdäck rekommenderas dessutom för oerfarna vinterbilister och för dem som måste ut på vägen oavsett hur dåligt väglaget är. Även äldre bilar utan ABS-bromsar och antisladdsystem ska ha dubbdäck.