Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>DÄCK>Vinterdäck

Publicerad 23 nov 2015 12:54

Så upptäcker du blixthalkan

Blixthalkan kommer plötsligt – se upp om du kör tidigt på morgonen.

Blixthalkan kommer plötsligt – se upp om du kör tidigt på morgonen.

Foto: Krister Larsson

Frosthalkan har slagit till i stora delar av landet.

Och SMHI väljer att varna för halt väglag på flera orter.

Så gör du för att upptäcka och undvika faran.

Det råder minusgrader i de flesta delar av Sverige nu. Många har redan hunnit byta till vinterdäck, men för att de som fortfarande kör på sommardäck kan den närmsta tiden vara farlig i trafiken – på många håll råder nämligen frosthalka. Och den kan vara nästan omöjlig att upptäcka.

Från och med 1 december är det lag på att ha vinterdäck om det råder vinterväglag. Nästan var femte bilägare väntar till dess med att byta, visar en undersökning från försäkringsbolaget If. Det betyder att många nu är ute på förrädiska väglag med däck som inte är anpassade för det.

– Det är viktigt att man inte stirrar sig blind på vilket datum vinterdäcken måste på, utan i stället fokuserar på väglaget, säger Dan Falconer, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Som bilist är det extra viktigt att vara uppmärksam just nu, även om man varit förutseende att byta däck.

LÄS MER: 8 bästa vinterdäcken i år – de vann testerna

Se upp längs vatten och på broar

– Den första frosthalkan kommer ofta väldigt plötsligt. Det gäller att ta det lugnt på vägarna – framför allt på morgonen, efter nattens kyla, säger Dan Falconer.

Det finns platser där det oftare blir halt. Vägar längs med öppet vatten och broar är särskilt utsatta eftersom de kyls både underifrån och ovanifrån. I skuggiga skogspartier kan kyla från natten också ligga kvar länge och fukt kan bli till is.

– Om det är någon plusgrad i luften, vägen är fuktig och vädret håller på att klarna upp finns det också stor risk för att vägbanan snabbt fryser när temperaturen sjunker. Det kan då bli dåligt väglag och väldigt halt, säger Dan Falconer.

Underkylt regn, alltså regn som fryser till is när det kommer i kontakt med vägbanan, är en annan fara just nu. Och det kan vara svårt att avgöra när det ska bli halt.

–Det kan uppfattas som vanligt blött regn, men i själva verket blir vägen blixthal. Man märker det genom att regnet fryser på vindrutan och att det inte längre skvätter kring däcken på bilen framför, fortsätter Dan Falconer.

LÄS MER: Vanligaste misstagen när vi byter däck – svenskar är slarviga

Kolla halkprognosen där du ska köra

If har samlat några tips för hur man upptäcker och hanterar blixthalka:

* Anpassa hastigheten till omständigheterna och håll tillräckliga avstånd.

* Ha bra belysning när mörkret faller, både för att se men även för att synas. Se till att all belysning på din bil fungerar.

* Använd bilbältet. Om olyckan ändå skulle vara framme är bilbältet alltid din bästa livförsäkring.

* Ha rätt däck på bilen. Många byter för sent, och rätt däck är en säkerhetsfråga.

* Kolla halkprognosen där du ska köra