Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>DÄCK>Vinterdäck

Publicerad 2 nov 2015 14:41

Här är tekniken bakom Continentals nya vinterdäck

Continentals nya dubbdäck Ice Contact 2.

Continentals nya dubbdäck Ice Contact 2.

Foto: Continental

Nu rullar däcktillverkarna ut sina nyheter för vintern.

En av dem är Continental – som lovar att deras fastvulkaniserande dubbar ska sitta fler säsonger än tidigare.

Continentals däck "IceContact 2" har enligt tillverkaren 50 procent fler dubbar än föregångaren. Det ska göra greppet bättre och bromssträckan kortare, men tekniken för hur de sitter monterade är desto intressantare. Som första tillverkare har man låtit vulkanisera fast dem i däcket, vilket ska minska risken för att de ramlar av efter några säsonger.

 

LÄS MER: 55 bästa vinterdäcken för vintern 2015

 

Ny användning av gammal teknik

Vulkanisering innebär att rågummi omvandlas till en formbar massa genom att det värms upp tillsammans med finfördelat svavel, och tekniken som sådan är knappast någon nyhet i däckindustrin. Faktum är att den uppfanns av Charles Goodyear redan 1839, men hittills har den inte använts för att sätta fast dubbarna i gummit.

Varje år utvecklar däcktillverkarna dubbfria däck med det uttalade målet att de ska få egenskaper likvärdiga med dubbdäck. De dubbfria däcken är miljövänligare och sliter inte på vägbanan på samma sätt som ett dubbat, men enligt en enkät från Nokian Tyres vill 63 procent av svenskarna ha däck av den sistnämnda typen i vinter på grund av det bättre greppet på isigt underlag.

 

LÄS MER: Så utvecklar Pirelli sina dubbfria däck