Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>DÄCK>Vinterdäck

Publicerad 16 okt 2015 11:30

Extremt dyra däck på grund av ny EU-regel

Är din bil utrustad med sensorer i ventilerna kan du räkna med mycket höga kostnader när du ska byta däck.

Är din bil utrustad med sensorer i ventilerna kan du räkna med mycket höga kostnader när du ska byta däck.

Foto: Fredric Alm

Den nya EU-regeln som kräver sensorer ökar kostnaderna för vinterdäck dramatiskt.

Enligt en undersökning gjord av verkstadsportalen Autobutler ökar stiger priset för en uppsättning vinterdäck med 6000 kronor.

Det var för ett år sedan som EU:s nya krav på däcktryckssensorer började gälla i Sverige. Svenska bilägare fick problem när vinterdäck byttes till sommardäck i våras då sensorerna inte fungerade om däcken sattes på fel plats.

Flera personer tvingades uppsöka sin märkesverkstad för att nollställa bilens övervakningssystem.

- Intentionen med automatiska däcktrycksmätare är god, fel däcktryck kan vara dyrt och i värsta fall leda till trafikolyckor. Men problemet i ett land som Sverige, där man skiftar däck två gånger om året, är att utgiften plötsligt blivit mycket större. Som bilägare skall man nu avsätta cirka 6 500 kronor extra för nya däck, förklarar analyschef Jan Sturm från autobutler.se.

LÄS MER: Här är vinterns 8 bästa däck

Prisökning på 6000 kronor

Autobutler har genomfört en priskontroll och prisökningen för en uppsättning däck med så kallad direkt däcktrycksövervakning - vilket betyder sensorer i däckens ventiler - uppgår till 6000 kronor för fyra däck.

Men den nya EU-regeln ger bilägarna ytterligare kostnader. Verkstäderna behöver justera sensorerna vid ett däckbyte och det är i praktiken omöjligt att byta däck själv och justera sensorerna med bilens dator. Det blir också omöjligt att använda så kallad däckspray för att laga en punktering eftersom sprayen förstör sensorn i ventilen.

”Branschen har drivit upp priserna”

- Vi uppmanar alltid att aldrig köra med sommardäck under vintern. Vinterdäck är mångt mycket bättre vid inbromsning på blöta och hala underlag. Men det verkar som att branschen utnyttjat möjligheten till att driva upp priserna – och många av våra kunder har blivit lurade på pengar.

- Det är få bilägare som har mellan 15 000 och 16 000 kr i budget för att köpa vinterdäck, menar Jan Sturm, som oroar sig över de potentiella konsekvenserna om bilägare överväger att köra med sommardäck året om.

LÄS MER: Årets bästa vinterdäck – dubbat och odubbat

Finns billigare system

Det finns ett billigare sätt att övervaka däcktrycket än sensorer i ventilerna. Det systemet använder bilens ABS-sensorer för att mäta hjulens hastighet. Systemet kallas "indirekt TPMS". Systemet med sensorer i däckens ventiler kallas "direkt TPMS".

Du kan se i din bils instruktionsbok om den har det billigare systemet eller om din bil kräver däck med sensorer.