Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>DÄCK>Vinterdäck

Publicerad 7 nov 2016 10:41

Bridgestones nya Noranza 001 på hal is

Bridgestones nya vinterdäck Noranza 001 ska vara det bästa dubbdäcket från tillverkaren hittills.

Bridgestones nya vinterdäck Noranza 001 ska vara det bästa dubbdäcket från tillverkaren hittills.

Foto: Bridgestone

– Bromsa, hojtar Marco!

Jag trycker bromspedalen i botten och efter 23,35 meter på blankisen har bilen stannat.

Bridgestones nya vinterdäck Noranza 001 har presenterat sig.

Jag befinner mig på Bridgestones vintertestanläggning vid Vidsel i Norrbotten. Strax intill brusar den mäktiga Storforsen.

Det här är snösäkra trakter. Mitt besök är i början av mars. Då är snödrivorna fortfarande höga. Snösmältningen har inte alls kommit igång.

Den japanska däcktillverkaren Bridgestone har haft anläggningen sedan 2009 och uppskattar den så mycket att kontraktet nyligen förlängts till 2029.

Personalen hämtas från Bridgestones stora anläggning utanför Italiens huvudstad Rom och arbetspendlar till Sverige och Norrbotten i tvåveckorsperioder under vinterhalvåret. En av dessa personer är Marco som åker med mig och instruerar hur jag ska gasa och bromsa.

– Gasen i botten upp till 53 kilometer i timmen, sedan bromsar du maximalt, är en återkommande mening från Marco, när jag kör på blankisbana.

Bättre jämfört med oklara konkurrenter

Jag testar däck på fyra olika stationer på anläggningen. Vid två stationer är det raka banor med blankis som gäller. Två stationer ligger ute i terrängen och då är det körning på hyvlad, kurvig väg med ett underlag av snö/is-blandning.

Bromssträckorna på blankis är i regel tre, fyra meter kortare för Noranza 001 än för de utvalda konkurrentdäcken - vad det nu betyder.

Informationen om dessa konkurrentdäck är knapphändig. Det sägs inget om deras ålder, skick och så vidare.

Men visst är det så att jag imponeras av Noranza 001. Inte bara bromssträckorna på blankis är klart kortare än konkurrentdäckens. Även väggreppet under terrängkörning på snö/is-blandning är betydligt bättre och stabilare hos Noranza 001.

Noranza 001 ska också vara ett dubbdäck utöver det vanliga med maximalt isgrepp och enastående bromskraft, enligt Bridgestone.

Ny generation dubbar

Med en ny generation dubbar – 190 stycken per däck – och ett förbättrat grepp – mittribban är obruten för att åstadkomma bra riktning och stabilitet - beskrivs Noranza 001 som företagets främsta vinterdäck genom tiderna för nordiska förhållanden.

Dubbarna i Noranza 001 har en åttakantig dubbkropp. Det är den unika formen som, enligt Bridgestone, åstadkommer det maximala isgreppet och den stora bromskraften på is. En ny förankring ska dessutom göra så att dubben sitter kvar längre i däcket.

Även däckmönstret och materialblandningen är ny och ska, enligt Bridgestone, ge föraren maximal drag- och bromsförmåga på snö. Ett mjukare material har kombinerats med ett styvare mittområde på slitbanan. Detta för att åstadkomma bättre stabilitet.

Utlovar bra slitstyrka

Emil Engelbrekt är area sales manager på Bridgestone och stationerad i Sundsvall. Han var med när Noranza 001 presenterades vid Bridgestones vintertestanläggning vid Vidsel.

Vad är det bästa med Noranza 001?

- Livslängden och att det tål extrem hård belastning, säger Emil Engelbrekt till Allt om bilar.

Vidare finns en slitageindikator som visar när det är dags att skaffa nya däck. Indikatorn skildrar däckslitaget i procent. Förhoppningen från Bridgestone är att fler ska kontrollera sina vinterdäck oftare för att minska antalet olyckor under vinterhalvåret.

– Det finns inga kompromisser när det kommer till säkerhet. Med ett innovativt däck som Bridgestone Noranza understryker vi hur dedikerade Bridgestone är när det gäller att erbjuda bästa möjliga grepp även i extrema förhållanden och i att förbättra säkerheten på våra svenska väger, säger Joachim Nilsson, Bridgestones försäljningschef i Sverige.

Till personbil finns Noranza 001 i 27 storlekar - från 14 till 18 tum. Gäller det suv finns däcket i 12 storlekar - från 16 till 18 tum.