Bästa vinterdäcken – här är 8 testvinnare!

Foto: Volvo

Nu är det hög tid att fundera över vilka vinterdäck du ska ha på bilen.

Än är det ett tag kvar tills du måste ha vinterdäck på enligt lag, men det är redan tillåtet att använda dubbdäck.

Här är årets allra bästa vinterdäck, dubbade och dubbfria!

Årets bästa dubbdäck

Dubbdäck är fortfarande det allra bästa alternativet på isigt underlag, och ett självklart val för många som kör mycket på landsbygden – särskilt i norra Sverige. Enligt det oberoende institutet Test World, som levererar däcktester till flera stora nordiska tidningar är Nokian Hakkapeliita 8 årets bästa dubbdäck.

Med sina 190 dubb ger däcket allra bäst isgrepp bland konkurrenterna. Däcket är också bäst på snö. Inte långt efter i rankningen kommer Continental Ice Contact 2 och Hankook Winter I*Pike på delad andraplats.

När tidningen Teknikens Värld testar 17 vinterdäck i sitt aktuella nummer som finns i butik nu, blir Continental vinnare i samtliga kategorier. Dubbdäcket Continental Ice Contact 2 hyllas för sina vassa egenskaper och presterar bäst av alla dubbdäck i undermanöverprov – det enda däcket som är bättre i älgtestet är Continentals dubbfria vinterdäck.

Näst bäst bland de dubbade vinterdäcken i Teknikens Världs test hittar vi Pirelli Ice Zero med riktigt bra is- och snöegenskaper. Ett däck som också fungerar mycket bra på vått underlag.

Vi Bilägare har testat 8 dubbdäck i sitt senaste nummer som finns ute i butik nu. Överlägsen vinnare blir Nokian Hakkapeliita 8 som utses till testets is- och snömästare. På delad andraplats hittar vi Pirelli Ice Zero och Continental Ice Contact 2.

LÄS MER: Här är vinterdäcken flest svenskar väljer i vinter

Årets bästa dubbfria däck

De dubbfria däcken blir allt bättre och har egentligen bara en svaghet – och det är grepp på isigt underlag. Väger man samman alla viktiga egenskaper är de bästa dubbfria däcken lika bra som de dubbade. Bästa valet för dem som kör mest i storstadsområdena.

Test World utser Nokians dubbfria däck Hakkapeliita R2 till testvinnare. Däcket prisas för sina egenskaper på is och snö, och för att det har det lägsta rullmotståndet av alla testade däck. Tre dubbfria vinterdäck delar på andraplatsen; Pirelli Ice Zero FR, Michelin X-Ice X13 och Goodyear Ultra Grip Ice2.

Enligt Teknikens Värld finns inget vinterdäck som bjuder på så kompletta vinterprestanda som Continentals dubbfria däck Conti Viking Contact 6. Däcket blir totalvinnare och får bättre bedömning än det dubbade syskonet Ice Contact 2. Goodyear Ultra Grip Ice 2 hamnar på andraplats bland de dubbfria vinterdäcken.LÄS MER: Här är de 55 bästa vinterdäcken

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: