Svenskarnas 5 vanligaste misstag vid däckbyte

Byta däck i snöstorm är kanske inte det bästa valet.
Foto: SHUTTERSTOCK
Ett hjulskifte behöver göras ordentligt och i en miljö där risk för misstag minimeras.
Foto: SHUTTERSTOCK

Deadline för vinterdäcksbytet närmar sig och många svenskar väljer att göra hjulskiftet på egen hand. Och det blir ganska ofta fel, i varje fall enligt experterna.

I Goodyears Däckbarometer listar däckåterförsäljare de 5 vanligaste missarna som svenska bilägare gör.

700 experter är inte att leka med. Det handlar alltså om återförsäljare av däck i Sverige och genom åren har de lärt sig ett och annat om svenskars vanor när det gäller att byta däck/skifta hjul.

I Goodyears rapport Däckbarometer har återförsäljarna fått svara på vilka fem misstag som är vanligast bland de däckbytande svenskarna och här är resultatet:

1. Placerar fel däck på fel plats (34 %)

2. Skruvar inte åt muttrarna tillräckligt (29 %)

3. Byter för sent (19 %)

4. Använder fel verktyg (9 %)

5. Kontrollerar inte hjulinställningarna (7 %)

LÄS MER: Här är årets tuffaste vinterdäckstest (TEKNIKENS VÄRLD PREMIUM) 

Kolla däckens mönsterdjup inför däckbytet

Rapporten består även av en undersökning gjord av Yougov (på uppdrag av Goodyear) där svenska bilister fått svara på ett antal frågor och där framgår det att 46 procent av alla svenskar med körkort någon gång har bytt däck själv. De som alltid byter själva är ungefär en femtedel och varannan av de svarande kontrollerar däckens mönsterdjup vid däckbytet. Det senare kan sättas i relation till att i princip alla tycker att det är viktigt med däck som är i bra skick.

– I Sverige är väderförhållandena tuffare än på många andra ställen i världen och det är extra viktigt att ha vinterdäck som presterar på topp. Det är givetvis skönt att se att svenskarna prioriterar säkerheten högst när de ska välja nya däck. Däremot bör fler bli bättre på att kontrollera däckens mönsterdjup. Det tar inte lång tid men kan vara direkt avgörande för säkerheten, säger Jenny Wahlsten, Nordic Brand Executive på Goodyear och lyfter fram tre saker inför köp av nya vinterdäck:

* Vilket underlag kör du främst på? Det underlag du främst kör på har stor betydelse när det kommer till vilket däck du bör ha. Väglagen kan skilja kraftigt beroende på om du bor i norra, mellersta eller södra Sverige.

* Ska du välja dubbdäck eller odubbat? Tänk på vilket vinterdäck som bäst passar det väglag som normalt råder där du kör din bil och välj vinterdäck efter dina behov.

* Är komfort viktigt? Det har blivit allt vanligare att däck är rustade med ytterligare funktioner som gör resan mer behaglig.

3 saker du ska kontrollera vid däckbytet

Mönsterdjup

När däcken slits minskar mönsterdjupet, vilket leder till sämre friktion på våta och hala väglag samt en ökad risk för vattenplaning. Vinterdäck ska ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter enligt svensk lag. Se till att mäta djupet på fler platser då det kan variera var däcket har slitits. Är mönsterdjupet på vinterdäcken nära 3 millimeter vid säsongsstart, se då till att kontrollera regelbundet eller så kan det vara dags att investera i nya vinterdäck.

Ojämn förslitning

Ojämn förslitning försämrar däckens egenskaper. Om du upptäcker ojämna förslitningar eller kala fläckar kan du behöva balansera eller justera dina hjul. Ibland är kala fläckar tecken på att stötdämparna är slitna. Framdäcken slits normalt snabbare då de bär motorn och utför merparten av styrningen. För högt eller lågt lufttryck är också en vanlig orsak till förslitningar. För att förhindra ojämn förslitning bör en däckrotation göras från säsong till säsong. Det förlänger däckens livslängd.

Skick på dubbarna

Dubbarna på däcken kan både slitas ned eller lossna helt, det är därför viktigt att du kontrollerar dubbarnas kvalitet och antal. Om flertalet dubbar saknas, det är en ojämn fördelning av dubbar på däcken eller om de är väldigt slitna så är det dags att inhandla nya vinterdäck eftersom det har en stor inverkan på däckens prestanda.

Källa: Goodyear

Fotnot. Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Goodyear. Under perioden 20 september till 3 oktober 2019 har sammanlagt 1 038 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre med körkort i Sverige.

Annons: