Vi kör CrossClimate – nästan året runt-däck

Ett snöfall överraskade och däcket fick bekänna färg.
Foto: David Jakobsson
Nya CrossClimate är framtaget för att klara det omväxlande vädret i norden.
Foto: David Jakobsson

Michelins nya sommardäck CrossClimate är framtaget för att också kunna prestera på vinterväglag.

Det här är i teorin alltså ett perfekt däck i årstidsskiften när vädret kan vara nyckfullt.

Vi har skott en vanlig kombi med det nya däcket för en ordentlig provtur.

Och hamnade direkt i skarpt läge.

På vintern kör man med vinterdäck och på sommaren sommardäck. Det här är en självklarhet för de flesta bilister i Sverige. Men under årstidsväxlingarna kan det vara svårare. Under perioderna kring vår och höst skiftar vädret ofta och det kan vara svårt att välja rätt däck. Det är för just de här perioderna som Michelin har tagit fram däcket CrossClimate.

Det har varit plusgrader länge på många håll i Sverige och många vinterdäck har rullat många mil helt i onödan. Vi tog en vanlig kombi och befriade den från sina dubbdäck. Den fick i stället rulla ut och möta den tidiga våren på en uppsättning CrossClimate.

Fick tillfälle att testa på nysnö

Det här handlar inte om ett däcktest, vi har inte haft möjlighet att jämföra med några konkurrenter. Men vi ska köra däcket så mycket vi hinner och hoppas på att möta olika underlag och väderförhållanden. Vi fick börja på torra asfaltsvägar och här går bilen bra. Däcken är rätt tysta och det bullrar inte märkbart i kupén. När regnet kom senare under dagen och vi kunde provbromsa på vått underlag upplevde precis som utlovat ett bra bromsgrepp.

Redan dag två med de nya däcken gjorde vintern comeback. Ett typiskt exempel på att sommardäcken har åkt på för tidigt. CrossClimate fick här möta både is och nysnö. Naturligtvis var greppet inte optimalt, men under provkörning fanns här tillräckligt med fäste både under acceleration och under inbromsning. Man ska dock komma ihåg att om det råder vinterväglag mellan 1 december och 31 mars är det lag på godkända vinterdäck. Och ett sådant däck är inte CrossClimate.

Byta bil i vår? Här kan du se vad du får för din begagnade bil

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: