Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Undersökning: Nu byter fler kvinnor däck

Svenskar byter till sommardäck sent.
Foto: Nokian
Kvinnor tar allt större ansvar för däckbytet, men kan mindre om däcken än män. Det visar en ny undersökning.
Foto: Getty images

Svenskar byter till sommardäck sent.

Och kvinnor tar ett allt större ansvar för däckbytet.

Det visar en stor nordisk undersökning som Michelin låtit göra.

Ni vet hur det är när däcken ska bytas vår och höst. Oftast är det mannen som tar på sig ansvaret att sko om bilen - även om det sker i sista stund. Däcktillverkaren Michelin har låtit intervjua 4 000 nordiska bilister och både slår fast och krossar några myter.

■ Nordiska bilister väntar länge med att byta däck, längst väntar svenskarna. Så mycket som var tredje bilist i Norden byter i sista stund.

■ Fler än en av tio bilister menar helt felaktigt att vinterdäck är bättre än sommardäck på vått underlag. Bland danska bilister är missuppfattningen dubbelt så hög.

■ Bara varannan nordisk bilist känner till lagens krav på 1,6 mm som minsta mönsterdjup för sommardäcken. Bara 43 procent av de svenska bilisterna vet var gränsen för sommardäcken ligger. Allra minst vet kvinnorna, 34 procent jämfört med 53 procent för männen.

■ Svenska bilister är bäst på att kontrollera trycket i däcken, men var tionde nordisk bilist kan inte göra detta själv. Bara hälften av de finska och danska kvinnliga bilisterna kan kontrollera lufttrycket.

■ Skulle man få en punktering, uppger nio av tio män att de kan skifta till reservhjulet. En av tre nordiska kvinnor säger att de inte kan det. Norska kvinnor är bäst på att kunna skifta däck och två av tre uppger att de kan detta.

■ Undersökningen visar också att var tredje bilist inte vet vilket däckmärke de kör på! Dubbelt så många män som kvinnor har den vetskapen.

■ I nästan två av tre hushåll är det mannen som står för däckskiftet. 37 procent av bilisterna får detta gjort på däckverkstaden.

Michelin passade också på att fråga om bilisterna skickade sms när de körde bil och så mycket som var fjärde finsk bilist berättade att de skickade sms medan det bland svenska bilister bara var fem procent som erkände att de sms:ade bakom ratten.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: