Testvinnarna – de är
bästa sommardäcken

Foto: Ford
Continental SportContact 5.
Foto: Continental
Continental PremiumContact 5.
Foto: Continental
Michelin Primacy 3.
Foto: Michelin
Pirelli Cinturato P7 Blue.
Foto: Pirelli
Pirelli Cinturato P1 Verde.
Foto: Pirelli
1 / 7

Här är årets bästa sommardäck enligt Råd & Rön och Vi Bilägare. 

Continental blir den stora vinnaren – men på andra sidan resultatlistan finns modeller som du ska göra allt för att undvika. 

Vinnarna 

Continental ContiPremiumContact 5 

Continental ContiPremiumContact 5 står som vinnare i Vi Bilägares test. Det enda området där däcket inte kammar hem högst betyg är det för vattenplaning. Annars beskrivs det som ett däck med mycket bra bromssträcka på både vått och torrt underlag. Dessutom får det beröm för sitt låga rullmotstånd och ljudnivå. 

Continental ContiSportContact 5

Råd & Rön låter två däck dela på förstaplatsen. Ett av dem är Continental ContiSportContact 5, som får bra betyg rakt igenom. Särskilt fint omdöme får det för sin korta bromssträcka, men precis som många av konkurrenterna får det kritik för sin externa ljudnivå. 

Michelin Primacy 3

Michelin Primacy 3 hamnar på samma höga poäng som Continental ContiSportContact 5 i Råd & Rön. Det har aningen längre bromssträcka än däcket det delar pallplatsen med, men beskrivs som slitstarkare.  

Pirelli Cinturato P7 Blue

Cinturato P7 Blue kniper andraplatsen i Vi Bilägares test. Det har bra grepp på torrt och vått underlag med fina köregenskaper. Men det hamnar desto längre ner när det kommer till rullmotståndet. 

Pirelli Cinturato P1 Verde 

Pirelli tar hem andraplatsen även i Råd & Röns test, men då med modellen Cinturato P1 Verde. Det får fina betyg rakt igenom, trots att det är betydligt billigare än ovan nämnda däck. 

LÄS MER: Däckbyte – här är alla datum och regler 

Förlorarna 

Michelin CrossClimate

Crossclimate är specialutvecklat för att klara de stora väder- och temperaturväxlingarna som kan förekomma i växlingen mellan säsongerna. Det har lett till en del kompromisser, enligt Vi Bilägare. Tidningen ger däcket sämst betyg på grunderna att det inte kan konkurrera med övriga sommardäck – varken på vått eller torrt underlag. 

Yokohama Geolandar SUV 

Yokohama Geolandar SUV får bottenbetyg hos Råd & Rön. Särskilt dåliga egenskaper har däcket på våta vägar.

Namkang Econex Eco-2

Råd & Rön varnar också för Namkang Econex Eco-2. Även här beskrivs våtgreppet som undermåligt. 

LÄS MER: Så byter du däck enkelt själv 

Annons: