Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>DÄCK>Sommardäck

Publicerad 23 mar 2015 12:04

Sommardäck – här är de bästa valen i år

Bridgestone Ecopia har A-klassning i våtgrepp och rullmotstånd.

Bridgestone Ecopia har A-klassning i våtgrepp och rullmotstånd.

1/10

Conti e.Contakt är särskilt framtaget till elbilar och hybridbilar. Har riktigt lågt rullmotstånd.

Conti e.Contakt är särskilt framtaget till elbilar och hybridbilar. Har riktigt lågt rullmotstånd.

2/10

Dunlop StreetResponse 2 ger bra grepp och stabilitet på torra vägar.

Dunlop StreetResponse 2 ger bra grepp och stabilitet på torra vägar.

3/10

Falken Azenis FK453 Runflat ger bra stabilitet i höga hastigheter.

Falken Azenis FK453 Runflat ger bra stabilitet i höga hastigheter.

4/10

Firestone Multihawk 2 är nytt för i år.

Firestone Multihawk 2 är nytt för i år.

5/10

Goodyear erbjuder många olika storlekar med sitt EfficientGrip – både för små bilar och suvar.

Goodyear erbjuder många olika storlekar med sitt EfficientGrip – både för små bilar och suvar.

6/10

Hankook Ventus S1 evo sitter originalmonterat på till exempel Audi TT och TTS.

Hankook Ventus S1 evo sitter originalmonterat på till exempel Audi TT och TTS.

7/10

Kumho Solus HS51 är nytt för i år och erbjuder komfort, bra bromsegenskaper och slitstyrka.

Kumho Solus HS51 är nytt för i år och erbjuder komfort, bra bromsegenskaper och slitstyrka.

8/10

Michelin Latitude Sport 3 lanseras till prestandasuvar. Sitter original på porsche Macan.

Michelin Latitude Sport 3 lanseras till prestandasuvar. Sitter original på porsche Macan.

9/10

Nokians Hakka Blue är anpassat efter nordisk sommar – bra våtgrepp när det regnar.

Nokians Hakka Blue är anpassat efter nordisk sommar – bra våtgrepp när det regnar.

10/10

Ett däck har apelsinolja i gummiblandningen. Ett annat passar perfekt för el- och hybridbilar. Men den största trenden bland de nya sommardäcken är högprestandadäck och däck till stora och små suv:ar.

Här är de bästa sommardäcken 2015 samt några av de största och viktigaste nyheterna.

BRIDGESTONE

Fick tidigt betyget A för sitt däck Ecopia både vad gäller väggrepp i vått väglag och för drivmedelseffektivitet i såväl Europa som i Japan. Däcket har utvecklats med en så kallad nanoteknik.

Däcket Potenza S001 kom så sent som förra året och är ett högprestandadäck med en avancerad asymmetrisk mönsterdesign och sportiga egenskaper på både vått och torrt.

CONTINENTAL

Har två stora nyheter i år. Först Conti.eContact som är utvecklat speciellt för el- och hybridfordon. Däcket med det absolut lägsta rullmotståndet, säkra köregenskaper och med högsta gradering på däckmärkningen A/A.

ContiSilent är inget däck men är en ljuddämpande funktion i däck för att sänka däck- och vägbuller i bilen. Teknologin bygger på att en polyuretenkärna är monterad i däcket som absorberar och minskar ljudvågor och vibrationer. Teknologin levereras idag till bland annat Audi RS6 och RS7.

Hos Continetal har PremiumContact 5 fått höga betyg i däcktester för sommaren 2015.

CHECKLISTA: Sommardäck – tänk på det här

DUNLOP

Här finns ett brett utbud och många nyheter. En är StreetResponse2 som kom förra året och har ett utvecklat mönster som bidrar till ökat grepp och stabilitet på torra vägar. För bättre våtgrepp och minskad risk för vattenplaning har däcket breda mittkanaler och en optimerad gummiblandning. B-märkning för våtgrepp och C för rullmotstånd/bränsleeffektivitet. Däcket finns i 13, 14 och 15 tum.

Sport BluResponse har betyget A/A och finns i 55 storlekar från 14 till 17 tum. Utöver prestandadäcket Sport Maxx RT som finns i 75 storlekar från 16 till 22 tum finns även Sport Maxx Race som är ett baninriktat gatdäck för prestandabilar. I däckets ytlager finns Aramidfibrer som även används i skottsäkra västar för maximal styrka och är mycket värmetåligt.

Sport Maxx Race har en asymmetrisk mönsterdesign och finns tillgängligt i 75 storlekar, från 19 till 21 tum.

FALKEN

Presenterar nyheten Azenis FK453 Runflat som är ett idealiskt däck för till exempel BMW 3- och 5-serien. Däcket utlovar bra stabilitet i höga hastigheter och som namnet ”run flat” antyder kan det köras utan luft om det skulle hända. Finns i 9 storlekar från 17 till 19 tum.

Falken Ziex ZE914 Ecorun är även det en nyhet och som gjorde sin debut som standardmonterat däck på nya Volkswagen Passat. Däcket har däckslitageindikatorer och finns i 106 dimensioner från 12 till 18 tum.

FIRESTONE

Bjuder på fyra sommardäck varav en nyhet som är Multihawk 2 och avsett för personbil. Utöver det ett allrounddäck TZ300, även det för personbil och som är ett komfortdäck liksom Firehawk SZ90 som är ett runflat däck. I kategorin SUV/4x4 finns däcket Destination.

GOODYEAR

Goodyear är den tillverkare med flest AA-märkta däckstorlekar på marknaden. Inga nyheter men väl flera kända och pålitliga däck som EfficientGrip Compact (C/B), är framtaget för mindre bilar och finns i 26 storlekar.

EfficientGrip SUV är ett grönt däck, särskilt utformad för SUV och 4x4-fordon. Däckets ”Fuel Saving Technology” ger lägre bränsleförbrukning och lägre CO2-utsläpp.

EfficientGrip SUV passar ett brett utbud av SUV/4x4-fordon, från de största modellerna till smindre SUV:ar. Däcket finns i 23 storlekar från 16 till 19 tum.

Testvinnaren EfficientGrip Performance som nu funnits i tre år har däckmärkningen B/A och finns i 42 storlekar från 14 till 18 tum. Utöver detta finns däcket i åtta storlekar (16 och 17-tum) som fått A/A-märkning.

Det däcket samt ultra-högprestandadäcket Eagle F1 Asymmetric 2 är populära däck med ett A-klassat våtgrepp. Däcket finns i 78 storlekar som spänner från 16 till 20 tum.

För SUV och 4x4-fordon finns EfficientGrip men också Eagle F1 Asymmetric SUV. Eagle F1 Asymmetric SUV är ett prestandadäck för SUV och 4x4-bilar. Däcket lovar bra hanteringsförmåga på våta vägar. Eagle F1 Asymmetric SUV finns i 14 storlekar från 17 till 21 tum.

CHECKLISTA: Sommardäck – tänk på det här

HANKOOK

Storsäljaren Ventus S1 evo sitter som originaldäck på nya Audi TT och TTS. Audi har valt däcket tack vare komfort, våtgrepp och lågt rullmotstånd. Även Mercedes valde det här däcket för montering på sina C-klassbilar. Där finns också Hankooks Runflat-system HRS.

Kinergy Eco K425 har tidigare år fått höga betyg i tester.

KUMO

Sommarprogrammet öppnar med nyheten Solus HS51 som är ett däck med god komfort och goda bromsegenskaper samtidigt som det är slitstarkt.

Ecowing ESO01 KH27 kom för två år sedan och kan uppvisa bra bromsegenskaper på våta vägbanor. Har även egenskaper som lågt rullmotstånd vilket håller nere bränsleförbrukning och ljudnivå.

Ett sportigare däck är Ecsta le Sport KU39 designat för aggressivare körning och har ett utmärkt väggrepp och stabilitet i högre farter. Däckets hastighetsindex är Y vilket betyder 300 km/tim.

Till SUV, pick-up och vans finns KL51 SUV 4x4 som även det är ett slitstarkt däck med ett symmetriskt däckmönster som ska ge ett bra grepp.

MICHELIN

Michelin introducerar nya Latitude Sport 3 till SUV:ar. Bland annat är nya Porsche Macan utrustad med det senaste SUV-däcket passande 18, 20 eller 21-tumsfälgar. Även BMW har däcket på X5 då på sina 18-tumsfälgar och nya Volvo XC90 på 19 och 20-tumsfälgar. Under sitt första försäljningsår kommer däcket att finnas i 39 dimensioner, från 17 till 20 tum.

Nya Pilot Super Sport i 21 tum har utvecklats för att passa nya BMW X5 M och X6 M.

Pilot Sport 3 som även fanns förra året är ett däck med bra våtgrepp med god livslängd. Däcket är avsett för käcka stadsbilar och har godkänts för originalmontering på exempelvis Audi A5 och Mercedes E AMG.

Till den som vill ha sportigt väggrepp rekommenderas Pilot Sport Cup 2 som är utvecklat för högprestandabilar. Däcket finns till bland annat Ferrari 458 Speciale, Mercedes SLS AMG Black Series och Porsche 918 Spyder. Däcket tillverkas med samma teknologi som används för tävlingsdäck och har ett bälte med Aramidfibrer som förstärkning.

Ett kanske mer normalt däck som passar de flesta bilar är Energy Saver+ och som kom för tre år sedan och finns i 57 dimensioner.

Till sist en långkörare – Primacy 3 som finns i 38 dimensioner och passar en fälgdiameter från 15 till 18 tum. Däcket har bra våtgrepp, lång livslängd och ett lågt rullmotstånd. Sitter ofta på större, tyngre och motorstarkare personbilar som till exempel Volvo V70, Mercedes etc.

CHECKLISTA: Sommardäck – tänk på det här

NOKIAN

Sommardäck för nordiska sommarförhållanden har blivit 30 procent fler. I årets utbud finns två nya sommardäck för stadsjeepar som har förstärkta däcksidor med Aramidfibrer.

Nya Hakka Black SUV med exakta köregenskaper och bra slitstyrka ger stadsjeepar mycket goda köregenskaper även i högre hastigheter. Det nya däcket är mycket säkert på våta vägar och har högsta möjliga våtgrepp – A i däckmärkningen. Sortimentet omfattar dimensionerna från 17 till 22 tum i hastighetsklasser V (240 km/t), W (270 km/t) och Y (300 km/t).

Hakka Blue har mycket bra våtegenskaper och ger bra skydd mot vattenplaning samt exakta köregenskaper från tidig vår till senhösten. Däcket har lågt rullmotstånd, vilket gör att bränsleförbrukningen tillhör bland de lägsta inom klassen. Även Hakka Blue finns för SUV och ger mycket säkra köregenskaper både på mindre skogsvägar, asfaltvägar och i stadskörning. Sortimentet omfattar totalt 32 produkter från 15 till 18 tum i hastighetsklasserna T (190 km/t), H (210 km/t) och V (240 km/t). Hakka Blue har nått väldigt bra resultat i tester av däck till årets säsong.

För personbilar finns som tidigare Hakka Black för krävande körning. Däckets konstruktion med många gummilager med nano-teknik och ett däckmönster för snabb körning ger däcket snabba och säkra styrreaktioner. Nokian Hakka Black tillhör kategorin UHP (ultra högprestanda) i hastighetsklasserna W och Y och finns från 16 till 20 tum.

Hakka Green är sommardäck för mindre och ekonomiska bilar. Däcket har mycket lågt rullmotstånd, vilket minskar både bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen.

PIRELLI

Lanserade för två år sedan sitt Cinturato P7 Blue som förra året fick A/A i däckmärkningen för rullmotstånd och broms på vått. En populär storsäljare som också finns i de flesta dimensioner. P7 har också fått höga betyg i däcktester och anses av många vara ett topp-tre-köp.

Scorpion Verde är ett ”grönt” däck anpassat för SUV och har lågt rullmotstånd och passar alla typer av SUV:ar. Dimensionerna spänner från 215/55R18 99V XL till 285/45R19 111W XL.

SAVA

Har tillförlitliga däck till rimliga priser utan att för den sakens skull tumma på kvaliteten. Intensa hp är ett högprestandadäck och har en däckkonstruktion som tillsammans med en optimerad mönsterdesign och den senaste silikagummiblandningen ger lång livslängd kombinerat med hög prestanda. Däcket finns i 29 storlekar från 14 till 16 tum.

Intensa uhp finns i 22 storlekar från 16 till 19 tum. Till SUV finns Intensa SUV och i 4 storlekar från 16 till 18 tum.

YOKOHAMA

Nya sommardäck heter AE50 och är avsett för stora och medelstora personbilar. Ett däck i BluEarth-familjen vilket innebär bästa komfort, livslängd och lägsta rullmotstånd. Med apelsinolja i gummiblandningen och ett däcksmönster som ska ge minimalt med ljud ifrån sig har man här tänkt på både den som kör bilen och de utanför.

Inför vårsäsongen kommer mönstret finnas tillgängligt i de 45 vanligaste dimensionerna från 15 till 18 tum. Antalet versioner kommer sedan successivt utökas under året.

CHECKLISTA: Sommardäck – tänk på det här