Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>DÄCK>Sommardäck

Publicerad 27 mar 2015 12:00

Sommardäck – här är bästa budgetdäcken

Du behöver inte lägga ut ett fyrsiffrigt belopp för att få bra sommardäck.

Du behöver inte lägga ut ett fyrsiffrigt belopp för att få bra sommardäck.

1/2

Foto: Thinkstock

Tidningen Vi Bilägare har testat budgetdäck och hittat tre mycket prisvärda sommardäck.

Tidningen Vi Bilägare har testat budgetdäck och hittat tre mycket prisvärda sommardäck.

2/2

Foto: Thinkstock

Billiga sommardäck. Du behöver inte lägga ut ett fyrsiffrigt belopp för att få bra sommardäck.

Tidningen Vi Bilägare har testat budgetdäck och hittat tre mycket prisvärda sommardäck.

Nio däck - i prislägen från 450 kronor till 889 kronor har ingått i testet. Däcken är tillverkade i Indonesien, Portugal, Slovenien, Sydkorea, Tyskland och Kina varifrån fyra av däcken kommer. Ett av marknadens bästa premiumdäck - Continental CPC 5 – har tagits med som jämförelse och där kan inte något av budgetdäcken hävda sig.

Testet har utförts i Texas, USA, under december förra året. Temperaturen var mellan 18 till 22 grader under torr asfaltkörning och mellan 12 till 18 grader under den körning på våt asfalt. Samtliga testade däck har dimensionen 205/55 R 16. Sämst i testet går det för de kinesiska däcken Goodride R-V H680 för 610 kronor och Sailun Atrezzo SH 402 för 450 kronor samt det indonesiska däcket Accelerera Alpha för 500 kronor.

Här följer de tre bästa däcken i testet med tillverkningsland och pris samt omdömet från Vi Bilägare.

 

LÄS OCKSÅ: Guide till bästa sommardäcken

1. Sava Intensa HP - Slovenien, 627 kronor.

"Sava har jämna och bra värden i alla testmoment. Bromsförmågan i väta är bra. Kurvgreppet ger stabila köregenskaper. Intensa är det däck som är närmast premiumdäcket (Continental) vid körning på den vattenbegjutna körslingan. Intensa är stabilt, orsakar inte bakvagnssladd och är förutsägbart. Däcket klarar också vattenplaning bra. Intensa har även näst bästa bromsförmåga på torr väg och är lätt och säkert att hantera även vid pressade manövrar. Sava har lågt rullmotstånd och skaplig bränsleförbrukning. Ljudmätning ger lägsta noteringen av testdäcken och komforten bedöms som mycket bra med ett för örat mindre störande buller. Sava Intensa HP är ett bra köp."

2. Nexen N Blue HD Plus - Korea, 770 kronor.

"Det här är en ny version av N Blue HD från koreanska Nexen. Däcket ger kort bromssträcka på vått. Kurvgreppet i väta är mycket bra och Nexen går snabbt och säkert när vi kör på den våta testbanan. N Blue HD Plus överraskar med stabilt och förutsägbart uppträdande i vätan. Det klarar också vattenplaning med bra resultat. På torr väg har Nexen medelgoda egenskaper. Det klarar en undanmanöver bra men driver ut aningen mer i svängarna än vad de bästa gör vid hård provocering. Rullmotståndet är överraskande lågt, i nivå med premiumdäcket. Nexen har inga störande toppar utan en jämn bullernivå. Däcket bedöms ge god komfort."

3. Gislaved Ultra Speed – Tyskland, 889 kronor.

"Gislaved har en bra gummiblandning för väta och bromsar effektivt. Däremot är inte förmågan att motstå vattenplaning lika bra. Kurvgreppet på våt väg hör till de bästa. Vid testkörning i väta uppför sig Gislaved stabilt och konsekvent. Det går mestadels understyrt och ger inga obehagliga bakvagnssladdar. Ultra Speed klarar också en inbromsning på torr asfalt med gott resultat. Det är stabilt och säkert vid en undanmanöver och går konsekvent vid pressade situationer. Gislaved har det lägsta uppmätta rullmotståndet av de testade däcken och drog minst bränsle vid körning. Däcket går hårt över ojämnheter, men bullrar inte anmärkningsvärt - ett bra köp."

 

LÄS OCKSÅ: Guide till bästa sommardäcken

 

HÄR kan du läsa mer om sommardäck