Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sista chansen att byta hjul – här får du tips

Plant underlag och en riktig domkraft.
Foto: Gustaf Brundin

Nu är det hög tid att sätta på sommardäcken.

Idag är stora däckbytardagen – i morgon får du inte köra med dubbade vinterdäck.

Här får du en sista minuten-guide om däckbyten.

Den som fortsätter att köra med dubbade vinterdäck riskerar böter på 1200 kronor - om det inte råder vinterväglag. Dessutom tillkommer straffavgift från försäkringsbolaget. Även odubbade vinterdäck bör bytas mot sommardäck.

– Med odubbade vinterdäck på sommarvägar blir bromssträckan längre och väggreppet sämre, speciellt på våta vägbanor, säger Torkel Hallander, vd för bythjul.com, Sveriges största nätbutik för däck och fälgar.

Byter du hjul själv ska du göra så här:

1. Placera bilen på ett plant underlag.

2. Lägg i en växel och dra åt handbromsen.

3. Använd stoppklossar - då är du säker på att bilen inte kan flytta på sig.

4. Lätta på hjulbultarna innan du hissar upp bilen. Byt ut fälgkorset mot en hjulmutternyckel med hävarm.

5. Använd garagedomkraft för att lyfta bilen. Ett vanligt fel är att bilen hissas upp med den domkraft som följde med vid köpet. Det är vanligtvis en så kallad nöddomkraft, som bara ska användas vid punktering. Den är inte gjord för att byta fyra däck vid samma tillfälle. Vid minsta lutning kan bilen lätt glida av, ner på bara skivorna.

6. Sätt däcken med bäst mönsterdjup baktill. Det ger bilen bättre spårning, så att den ligger stabilare på vägen. Är mönsterdjupet mindre än 1,6 millimeter på sommardäcken ska du köpa nya. 1,6 millimeter är nämligen minsta tillåtna mönsterdjup. Helst bör mönsterdjupet vara minst tre millimeter. Annars blir våtgreppet sämre.

7. När däcken väl hamnat rätt behöver de fästas på ett korrekt sätt. Därför ska du kryssdra dina bultar i moment och efterdra dem efter cirka sju mils körning. Annars riskerar du att däcken lossar ute på vägen med risk för stora skador, både på personer och bil.

7. Smörj gängorna med fett för att underlätta vid nästa däckbyte.

8. Fyll på luft. Om det är för lite luft ökar rullmotståndet, slitaget och bränsleförbrukningen. Ha gärna upp till 0,2 bar extra lufttryck.

Sugen på att byta bil? Här kan du se vad du får för din gamla

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: