Se upp för oseriösa däckmontörer i vår

I dag kan vem som helst balansera och montera hjul. Men tyvärr blir det inte alltid rätt. Klicka vidare för fälgtrender i år!
Foto: choja/iStockphotos
Inte helt svart ABS370 - en sportig och luftig design för bilar med stora bromsok. En grafit grå finish för den som inte vill gå helt i svart.
Foto: ABS
ABS377 - blanksvarta med en högglans polerad front. Dessa ger ifrån sig en exklusiv lyster när de rullar på bil
Foto: ABS
ABS364 – en till fälg i samma stil som ABS377.
Foto: ABS
Mattlack ABS358 - em mattlackerad 3-delad fälg för den som vill ha en kombination av svart och silver. Finns i större storlekar för SUV bilar.
Foto: ABS
Konkava fälgar ABS355 - en klassiskt 5-eker design med mycket djupa ”konkava” ekrar.
Foto: ABS

Det är viktigt med auktoriserade bilmekaniker men att montera däck får vem som helst göra.

ABS Wheels chef och ägare Andie Lahdo är kritisk mot den egna branschen.

- Däck och fälg är svårare än många tror och det är också viktigt för bilens säkerhet, säger Lahdo.

Vi sitter i ABS Wheels Swedens lokaler i Arlandastad. Andie Lahdo berättar om ABS Wheels och vad företaget arbetar med. Lahdo har introducerat en ny affärsmodell där ABS Wheels säljer däck och fälg på internet. Hjulen levereras färdigmonterade till kund via ett antal montörer som ABS Wheels engagerat runtom i landet.

- Ett problem har alltid varit att de som köpt däck på nätet tvingats betala för mycket för att få däcken monterade. Vi funderade på hur det här kunde lösas, berättar Andie Lahdo.

- Vi trodde först att de som säljer däck inte skulle vilja vara montörer åt oss och missa affären på däcken. Men det var fel. På det sättet vi gör kan de hålla nere sina lager och ändå göra affär med kunden på annat än själva däcken och fälgarna. Och kunderna kan köpa kompletta hjul med montering över nätet.

Kona får hjulen att passa fler bilar

ABS Wheels omsättning har rusat och Andie Lahdo har fått tillbaka en del av det han investerat på den patenterade konan till fälgarna. Lahdos hela idé handlar om att med hjälp av en kona kunna anpassa fälgen till flera olika bilmodeller. Konan monteras i fälgen och kan anpassas till flera bilars hjulmontering.

- Tidigare fanns de häftigaste fälgarna bara till vissa bilmärken och modeller. Men tack vare konan kan vi sälja fälgar till fler bilmodeller.

Lahdo är kritisk till hur den egna branschen reglerats, eller snarare inte reglerats. Enligt Lahdo är det för enkelt att få jobb som däckmontör.

- Vi borde ha en auktorisering som det finns i andra branscher och också för bilmekaniker. Men av någon anledning så ser vissa ner på de som monterar däck.

Felbalans förstör komforten

Lahdo berättar om ett par exempel där felbalanserade hjul helt förstört komforten i en bil. Han berättar också om de nya reglerna för däcktrycksövervakning som ytterligare komplicerat branschen.

- Däck och fälg betyder mycket för bilens säkerhet och det här kan man inte slarva med. Som det är nu kan vem som helst öppna en däckverkstad och börja montera och balansera däck, tyvärr är det för enkelt.

ABS Wheels säljer också fälgar som märks med andra varumärken och Andie Lahdo ser en fortsatt stark utveckling för branschen.

- Jag tror på ännu mer försäljning över internet och att däck och fälg kommer att bli en enhet, det är så viktigt för bilens komfort och bränsleförbrukning.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: