Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>DÄCK>Sommardäck

Publicerad 2 jul 2013 15:39

Så kontrollerar du vattenplaningen

Foto: Thinkstock

Att förlora kontrollen över bilen vid vattenplaning kan vara ett skräckscenario under semestern. Slitna däck och för hög fart kan ställa till det.

Det är sommar och årstiden för med sig dagar med åska och regn. När vatten börjar samla sig i spåren på vägbanan blir risken stor för såkallad vattenplaning. Då kan föraren förlora kontrollen över bilen, en skräckfylld upplevelse på väg till resmålet.

Det bästa sättet att skydda sig mot vattenplaning är att kontrollera däcken innan man tar med sig familjen på bilsemester. Skillnaden mellan 1,6 och 5 millimeter mönsterdjup är stor.

Lagligt djup räcker inte

Har man slitna däck börjar vattenplaningen i en kurva om man kör i 76 kilometer i timmen, medan man börjar vattenplana i 96 kilometer i timmen om däcken är bra. Det visar tester som däcktillverkaren Noikan Tyres har gjort.

− När mönsterdjupet på sommardäcken är mindre än fyra millimeter ger de sämre våtgrepp och risken för vattenplaning ökar betydligt, säger Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Enligt lag är det lägsta tillåtna mönsterdjupet 1,6 millimeter. Men det innebär inte att däcken är säkra. Så slitna däck har inte tillräckligt djupa spår för att kunna leda bort vattnet som finns mellan däcket och vägen ordentligt.

Drabbas inte av panik

När en framhjulsdriven bil vattenplanar förlorar hjulen vägkontakten. Då ökar motorns varvtal. Det gör att många förare drabbas av panik och börjar vrida på ratten. Om greppet kommer tillbaka just då riskerar resan att sluta i diket eller på den mötande vägbanan.

– Det är viktigt att inte få panik och börja vrida på ratten. Istället ska man minska hastigheten, utan att bromsa, tills däckspåren klarar av att leda bort vattnet mellan däcken och vägen. Då får däcken grepp och man kan styra bilen normalt igen, säger Allan Ostrovskis.

Kör långsammare vid regn

När man blir överraskad av en regnskur är det en bra idé att minska hastigheten. Om man kör för fort hjälper inte ens bra däck med bra mönsterdjup mot vattenplaning.

Dessutom kan det vara bra att undvika att köra i vägspåren när det är vatten på vägen. Man ska vara extra försiktig när man kör om, då man ofta hamnar i den andra vägbanans spår.

Relaterat