Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så här sköter du vinterdäcken bäst

Se till att både däck och fälg är rena innan du lägger undan dem för säsongen.
Foto: Filippo Romeo / iStockphotos

Nu är det hög tid att byta vinterdäcken mot sommardäck - från 15 april är det förbjudet att köra med dubbade vinterdäck om det inte är vinterväglag.

Men det är en hel del att tänka på innan du kan stuva undan vinterdäcken för sommarvilan.

Här får du veta vad:

Först och främst måste vinterdäcken tvättas ordentligt efter att de monterats av bilen.

– Om däcken inte rengörs grundligt kan både friktionsförmågan och gummits mjukhet försämras helt i onödan. Det ger sämre väggrepp och ökar risken för olyckan, säger Dan Falconer, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Det finns specialborstar för att få bort salt, kemikalier, smuts från asfalt och annat skadligt som fastnat på gummit och fälgen. Men även en vanlig diskborste duger bra att använda till rengöringen.

Det är viktigt att ha tillgång till mycket rent vatten att skölja med. Ifall du använder högtryckstvätt så ska du tänka på att hålla ett visst avstånd och aldrig ha på fullt tryck. Då kan du skada däcken. De är inte konstruerade för att tåla högt vattentryck.

Rensa och torka fälgarna

Fälgarna ska rengöras speciellt noggrannt.

– Fälgar rostar lätt. Därför är det viktigt att rensa och torka dessa ordentligt. Det är också viktigt att skölja bort alla rester av såpa och starka avfettningsmedel, som många använder på fälgarna, säger Dan Falconer.

Och så gäller det att planera för att hålla tjuvarna borta. Låsta förråd eller låsta garage är att föredra för däcken. Även däckhotell kan vara lämpliga förvaringsplatser. Men där gäller det att ställa ett speciellt krav.

– Om du förvarar dina däck på däckhotell är det viktigt att du blir garanterad att däckhotellet tar ansvar för däcken och kompenserar dig ifall de blir stulna, säger Dan Falconer.

Däck, både vinter- och sommardäck, förvaras bäst i utrymmen där det är mörkt, torrt och svalt. Allra helst ska de förvaras hängande på fälg.

Byta bil i vår? Här kan du se vad du får för din begagnade

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: