Så byter du däck enkelt själv

Visst kan däckbytet vara tungt och krångligt. 

Men för den som kan de rätta knepen blir det betydligt enklare. 

Här är det du ska tänka på när du sätter på sommarsulorna. 

Den 15 april är datumet då de dubbade vinterdäcken ska vara avmonterade. Då är det sommardäck eller dubbfria vinterdäck som gäller – där den förstnämna varianten är att rekommendera. Så kallade "året runt-däck" är inte olagliga när vintern är slut, men de har långt mycket sämre egenskaper än riktiga sommardäck på barmark. 

När du väl hittat ett lämpligt däck är det dags att ta tjuren vid hornen och göra bytet. Här följer några tips för hur du gör det så enkelt och smärtfritt som möjligt:

1. Placera bilen på ett plant underlag. 

2. Lägg i en växel och dra åt handbromsen för att förhindra rullning. 

3. Använd stoppklossar - då är du säker på att bilen inte kan flytta på sig.

4. Lätta på hjulbultarna innan du hissar upp bilen. Byt ut fälgkorset mot en hjulmutternyckel med hävarm.

5. Använd en riktig garagedomkraft för att hissa upp bilen. Den som följer med vid köpet av bilen är vanligtvis anpassad för nödbyte av punkterade däck. 

6. Sätt däcken med bäst mönsterdjup i bak. Det ger bilen bättre spårning, så att den ligger stabilare på vägen. Kom ihåg att 1,6 millimeter är minsta tillåtna mönsterdjup. 

7. Efterdra bultarna efter cirka sju mils körning. Annars riskerar du att de sitter för löst, vilket i värsta fall kan leda till att de lossnar ute på vägen. 

8. Se till att kontrollera lyfttrycket kontinuerligt och fyll på när det behövs. För lite luft ökar rullmotståndet och därmed bränsleförbrukningen. En tumregel kan vara att ha upp till 0,2 bar extra lufttryck. 

LÄS MER: Testvinnarna – här är årets bästa sommardäck

LÄS MER: Sommardäck – här är alla regler och viktiga datum

Annons: