Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>DÄCK>Sommardäck

Publicerad 22 mar 2016 11:30

LISTA: Här är årets bästa sommardäck

Här hittar du rätt sommardäck – oavsett om du är ute efter maximalt grepp eller minimal förbrukning.

Här hittar du rätt sommardäck – oavsett om du är ute efter maximalt grepp eller minimal förbrukning.

Foto: Seat

I år hittar vi 21 däcknyheter bland de 56 bästa sommardäcken.

Här finns däcken som passar din bil – allt från sportiga prestandadäck till bränslesnåla alternativ både för personbil och suv!

BRIDGESTONE

Bridgestone fick tidigt betyget A för sitt däck Ecopia både för väggrepp i vått väglag och för drivmedelseffektivitet i Europa som i Japan. Däcket har utvecklats med en så kallad nanoteknik.

Potenza S001 kom för två år sedan och är ett högprestandadäck med asymmetris mönsterdesign och sportiga egenskaper på både vått och torrt. Potenza Adrenalin är ett däck med exakt styrrespons och stabilt grepp i såväl vått som torrt.

Turanza är till den som vill ha ett komfortdäck med bra bränsleekonomi och lågt rullmotstånd.

Dueler HP Sport är ett robust däck för SUV och passar mjuk och bekväm körning med extra hållbar konstruktion.

CONTINENTAL

EcoContact 5 är ett däck som från grunden konstruerats med fokus på lågt rullmotstånd i kombination med säkra egenskaper. Marknadens första bränslebesparande prestandadäck. Finns även i dimensioner för SUV:ar. Testvinnare i bland annat Råd&Rön.

PremiumContact 5 är förbättrat på en lång rad punkter och ett säkrare däck med kortare bromssträcka med lägre rullmotstånd och längre livslängd än föregångaren.

SportContact 5 är ett sportigt däck för både personbil och SUV:ar. Den nya gummiblandningen och stomkonstruktionen ger ett lågt rullmotstånd. Mönsterdesignen ger precis styrrespons, kort bromssträcka och säkert grepp.

SportContact 6 är Contis sportigaste däck. Originalmonteras bland annat på nya Honda Civic Type R som har banrekord på tuffa Nürburgring i Tyskland.

För dig som kör en snabb och motorstark prestandabil och efterfrågar exakt körkänsla, maximalt grepp och precis stryrrespons. Gummiblandningen ger maximalt grepp. Mönsterdesign ger precis riktningsstabilitet. Finns i en mängd dimensioner från 19 tum och uppåt.

DUNLOP

Sport Maxx RT2 är en vårnyhet och är ett högprestandadäck med tonvikt på körupplevelse och är efterföljare till Sport Maxx RT. I tester gjorda av TÜV visar däcket på ett bra grepp, väghållning och styrprecision. I ett beställt DEKRA-test uppvisade Sport Maxx RT2 hela 34 procent bättre slitstyrka jämfört med genomsnittet bland ledande konkurrenter. Däcket finns i storlekarna 17 till 21 tum och 80 procent av storlekarna kommer att finnas tillgängliga från och med mars månad.

Sport BluResponse har betyget A/A dvs har högsta betyg gällande såväl bränsleeffektivitet som prestanda på våta vägbanor och finns i 56 storlekar från 14 till 17 tum.

FALKEN

Falken presenterade förra året nyheten Azenis FK453 som ett idealiskt däck för till exempel BMW 3- och 5-serien. Däcket finns i totalt 93 dimensioner inklusive för SUV. 66 storlekar i 17 till 18 tum för personbilar och 18 storlekar i 17 till 22 tum för SUV. I Run-flat finns däcket i 9 storlekar i då 17 till 19 tum.

Falken Ziex ZE914 Ecorun var även det en nyhet -15 och som debuterade som standardmonterat på nya VW Passat. Däcket har däckslitageindikator och finns i 123 dimensioner från 14 till 18 tum inklusive som Run-flat.

 

FIRESTONE

Firestone bjuder på fyra sommardäck varav en nyhet som är Multihawk 2 avsett för personbil.

TZ300, även det för personbil och som är ett komfortdäck.

Firehawk SZ90 är även det ett komfortdäck och finns även som ett Run-flat däck.

Destination HP passar i kategorin SUV/4x4 och lovar lång livslängd, lågt rullmotstånd och en god ekonomi.

 

GISLAVED

Urban Speed är utvecklade med fokus på säkerhet, komfort med hög produktkvalitet. Urban Speed passar dig som kör en lite mindre eller mellanstor bil och som prioriterar prisvärde och säkerhet.

Ultra Speed är ett modernt däck för mellan- och storbilsklass. Däcket är en kombination av hög säkerhet och lång livslängd.

 

GOODYEAR

Eagle F1 Asymmetric 3 som det nya ultrahögprestanda (UHP) däcket heter är här. Däcket har en ny och förstärkt lättviktsstomme som ger förbättrad stabilitet och styrprecision som minskar däckslitage (31 procent längre livslängd) och sänker bränsleförbrukningen. Det har gjorts med en ny gummiblandning med inblandning av hartser som ger ökad vidhäftning eller klibbighet som ökar däckets greppförmåga. Däcket har kortare bromssträcka på torr (-1,3 meter) och våt (-2,6 meter) vägbana. Däcket finns tillgängligt i 41 storlekar i 17 till 20 tum.

Eagle F1 Asymmetric SUV finns i 14 storlekar från 17 till 21 tum.

EfficientGrip Compact är utformad för mindre stadsbilar, tillgängligt i 26 storlekar från 13 till 15 tum. Däckets vikt är 5 procent lättare jämfört med sin föregångare vilket ger lägre rullmotstånd. Däcket finns i 71 storlekar från 14 till 18 tum.

 

GT RADIAL

Champiro FE1 är ett nytt premium komfortdäck för medelstora bilar för komfort, säkerhet, bränsleekonomi och ett högt miltal. Breda mönsterspår bidrar till bra vattenevakuering och ett bra våtgrepp.

Mönsterutformningen med olika klackstorlek ger ett komfortabelt och tystgående däck som slits jämnt och ger en lång livslängd. Finns i 27 dimensioner, 15-17 tum, 50-65 profil, hastighetsindex H, V och W.

SportActive är ett nytt asymmetriskt UHP-däck för högprestandabilar. Bra väghållning med snabb styrrespons och kontroll även i mycket höga hastigheter. Den nya gummiblandningen ger ett bra våtgrepp och högt miltal. Däcket finns i vår i ett 20-tal dimensioner, 16-19 tum, 35-50 profil, hastighetsindex V, W och Y.

Savero SUV är ett nytt SUV/CUV (Crossover Urban Vehicle) däck för användning ”on-road”. Däcket har utvecklats för de som inte använder fordonet ”off-road” och har egenskaper som komfort, låg ljudnivå, bra bränsleekonomi och lång livslängd. Utmärkta våtgreppsegenskaper och bra uppförande på torr vägbana. Lanseras i 23 dimensioner, 16-18 tum, 55-70 profil, hastighetsindex H och V.

HANKOOK

Ventus Prime³ är det nya sportdäcket med en hög säkerhetsteknik och goda prestanda på både torr och våt vägbana tack vare däckets snabba dränering av vatten. Mönsterdesignen ger ett förbättrat rullmotstånd samtidigt som det sänker ljudnivån inne i kupén.

Ventus S1 evo² är ett sportdäck utvecklat för extrem körning. Däcket bjuder in till höga hastigheter på ett säkert sätt med snabb dränering av vatten som minskar risken för vattenplaning. Däcket har en exakt kurvtagningsförmåga. Prestandan hålls på topp ända ner till lagenlig slitagegräns.

Kinergy eco är miljödäcket för små och mellanklassbilar. Däcket har bränslesparande teknologi och utvecklats i en kombination av nya material som förbättrar både bränsleeffektiviteten och bromsprestanda i vått väglag.

Ventus S1 evo² SUV är ett prestandadäck för stadsjeepar som förkortar bromssträckan i torra och våta förhållanden, förbättrar bränsleeffektiviteten och ger lågt rullmotstånd samt ger ett gott grepp och säkerhet vid kurvtagning.

KUMHO

Ecowing ESO01 KH27 har ett mönster utvecklat med miljön i fokus. Däcket har lågt rullmotstånd, låg bränsleförbrukningen och ger låg ljudnivå i kupén samt goda bromsegenskaper och bra väggrepp på våta vägbanor.

Ecsta HS51 är utvecklat med tanke på komfort och säkerhet. Däcket har goda bromsegenskaper och bra väggrepp vid alla typer av sommarväglag.

Ecsta le Sport KU39 är ett UHP-däck, utvecklat för den europeiska marknaden med bra väggrepp och stabilitet i hög fart. Designat för lite aggressivare körning och finns endast med hastighetskod Y (300 km/tim).

Ecsta PS91 Super Sport är en nyhet från Kumho. Ännu ett UHP-däck utvecklat för prestandabilar. En kraftig, stabil mönsterdesign ger utmärkt manövreringsförmåga.

SUV 4x4 KL51 Road Venture är däck för SUV, pick-up och mini-vans. Däcket är mycket slitstarkt med hög komfortkänsla och har symmetrisk mönsterdesign för bra grepp. I Sverige är KL51 ett sommardäck. I Europa är det klassat som ett ”Året-Runt-Däck” vilket det alltså inte är i Sverige.

Crugen HP91 Max Performace vilket även det är en nyhet och som introduceras nu under våren. Gummiblandningen är framtagen med den senaste tekniken som optimerar greppet vid våta vägbanor och under kraftiga inbromsningar. Liksom KL51 är HP91 utvecklat för SUV, pick-up och mini-vans.

MAXXIS HP5

Maxxis hade säljstart i februari på den svenska marknaden. Däcket som har kiseldioxid (silikat) i gummiblandningen ger lägre rullmotstånd men gör också att däcket inte blir så varmt. Mycket arbete har gjorts för att få däcket så tyst som möjligt och att ha bra egenskaper vid vattenplaning. Maxxis säger att däcket har goda egenskaper på såväl torr som våt vägbana och stållagret i däckets stomme ger däcket en bra stabilitet i höga farter.

Mecotra 3 är även det ett helt nyutvecklat däck med lättrullande och energisparande egenskaper, bra våtegenskaper samt ett tystgående däck.

S PRO SUV är Maxxis prestandadäck för SUV-bilar med bra broms- och vägegenskaper på torrt och vått underlag.

MICHELIN

Michelin introducerar nya CrossClimate som egentligen är ett Året-Runt-Däck i Centraleuropa. Men i Sverige vill man ha det som ett sommardäck anpassat till de växlande nordiska väderförhållanden.

- CrossClimate är avsett för torrt sommarväder ena dagen till mycket nederbörd och kalla temperaturer den andra, till och med i ett oväntat snöfall ger däcket mer säkerhet under de tre årstiderna – vår, sommar och höst än ett traditionellt sommardäck”, säger Michel Pfeiffer, marknadschef personbilsdäck på Michelin i Norden.

Ytterligare en nyhet är prestandadäcket Pilot Sport 4. Däcket anpassar sig till underlaget genom samverkan mellan däckets uppbyggnad och däckmönster. Däcket finns i 17 storlekar och i dimensionerna 17 och 18 tum. Nästa år tillkommer Pilot Sport 4 med dimensionen 19 tum.

Pilot Sport Cup 2 är den senaste generationen racingdäck godkända för gatbruk som utvecklats för högprestandabilar. Däcket är originalmonterat på bilar som Ferrari 458 Speciale, Mercedes SLS AMG Black Series och Porsche 918 Spyder.

Latitude Sport 3 har knappt nått däckshandlarnas hyllor då det nu finns som ett SUV-däck avsett för asfaltkörning. Latitude Sport 3 är redan certifierat för bland annat Porsche Macan, BMW X5 och Volvo XC90 på 18, 19, 20 och 21-tumsfälgar. Latitude Sport 3 har 2,7 meter kortare bromssträcka på våt vägbana jämfört med föregående generation1.

NOKIAN

Hakka Green 2 är nyheten för i vår och finns i fem dimensioner. I den vanligaste dimensionen 205/55 R16 har däcket en dubbel-A klassificering på däcketiketten vad gäller våtgrepp och rullmotstånd. Däcket passar bra på mindre och medelstora familjebilar med dimensioner från 13 till 16 tum och är hastighetsklassad T (190 km/tim) och H (210 km/tim).

Hakka Blue har bra våtegenskaper och ger bra skydd mot vattenplaning samt exakta köregenskaper. Däcket har lågt rullmotstånd, vilket gör att den låga bränsleförbrukningen tillhör bland de lägsta inom klassen.

Hakka Black är ett sportigt sommardäck för krävande körning. Hakka Black tillhör i kategorin UHP i de högsta hastighetsklasserna W (270 km/tim) och Y (300 km/tim). Däcket finns från 16 till 20 tum.

Hakka Blue SUV är också en nyhet. Däcket som är avsett för SUV är ett slitstarkt och komfortabelt däck på såväl asfalt som på skogsvägar. Sortimentet omfattar totalt 32 storlekar från 15 till 18 tum i hastighetsklasserna T (190 km/tim), H (210 km/tim) och V (240 km/tim).

Hakka Black SUV ger goda köregenskaper även i högre hastigheter. Det nya däcket är mycket säkert på våta vägar och många dimensioner har högsta möjliga våtgrepp i EU:s däckmärkning – klassificering A. Sortimentet omfattar dimensionerna från 17 till 22 tum i hastighetsklasser V (240 km/tim), W (270 km/tim) och Y (300 km/tim).

Nokians SUV-däck har nyheten Nokian Aramid Sidewall. Det betyder att däcksidorna innehåller ett lager aramid-fibrer som ger mycket bra skydd mot slitage och skärskador. Samma material används även i tillverkningen av flygplan och i militärbruk.

Rotiiva AT (All Terrain) är även den en nyhet och ett däck som fungerar väl på asfalt och är lättkörd i lätta terrängförhållanden och ger bra slitstyrka även på tyngre bilar. Finns i dimensionerna 15 till 20 tum.

PIRELLI

Pirelli lanserade för tre år sedan sitt Cinturato P7 Blue som fick A/A i däckmärkningen för rullmotstånd och broms på vått. En populär storsäljare som också finns i de flesta dimensioner.

Scorpion Verde är ett ”grönt” däck anpassat för SUV och har lågt rullmotstånd och passar alla typer av SUV:ar. Dimensionerna spänner från 215/55R18 99V XL till 285/45R19 111W XL.

SAVA

Sava har sommardäck för den som är på jakt efter tillförlitliga däck till rimliga priser utan att tumma på kvaliteten. Intensa HP är ett däck med högt milantal, bra bromsförmåga och väghållning på vått underlag samt lågt rullmotstånd. Däcket finns tillgängligt i 30 storlekar från 14 till 16 tum och passar medelstora bilar och MPV-modeller.

Intensa UHP passar lyx- och prestandabilar och finns tillgängligt i 22 storlekar från 16 till 19 tum. Detta UHP-däck har bra egenskaper i torrt väder och bränslebesparande design.

För SUV och 4x4-fordon finns det extra kraftiga däcket Intensa SUV (5 storlekar från 16 till 18 tum) som ger säkra vägegenskaper på både våta och torra vägar samt låg bullernivå.

TOYO

NanoEnergy3 är avsett för personbilar i kompakt- och mellanklassen och blir Toyos senaste bidrag i NanoEnergy-serien. Däcket har även det fått den nya däckkonstuktionen som gör däcket säkert, ger lägre bränsleförbrukning, lägre däckljud (69dB), bättre prestanda och har ett längre liv än sina föregångare enligt mätningar.

 

YOKOHAMA

Yokohama lanserar nu till säkert många Chelsea-fans förtjusning ”BluEarth-A AE50 Chelsea FC Edition” med fotbollslagets logotyp på däcksidan. Aktuella dimensioner är 195/65R 15 91H, 205/55R 16 91V och 225/45R 17 94W.

AE50 som kom förra året är avsett för stora och medelstora personbilar. Ett däck i BluEarth-familjen vilket innebär bästa komfort, livslängd och lägsta rullmotstånd. Med apelsinolja i gummiblandningen och ett däcksmönster som ska ge minimalt med ljud ifrån sig har man här tänkt på både den som kör bilen och de utanför. Däcket finns i de 45 vanligaste dimensionerna från 15 till 18 tum.

GRATIS BILVÄRDERING: Se aktuellt värde på din bil – hos handlare och privat!