Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>DÄCK>Sommardäck

Publicerad 20 maj 2016 12:18

Aktivistgrupp avslöjad som pr-kupp

Aktivistgruppen ”Däckpiraterna” är inget annat än ett pr-trick.

Aktivistgruppen ”Däckpiraterna” är inget annat än ett pr-trick.

Foto: Hankook

Däckpiraterna har avslöjats.

Den uppmärksammade aktivistgruppen i Sverige var ett pr-trick av den sydkoreanska däcktillverkaren Hankook.

Målet – att få ett förbud mot vinterdäck på sommaren.

Avslöjandet sker i en film som lagts av ut Hankook på sociala medier.

– Det borde i lag vara förbjudet med vinterdäck på sommaren och varje ansvarskännande bilist borde själv ta ansvar. För att få uppmärksamhet i frågan valde vi en okonventionell väg. Vi kände att vi måste ryta till i frågan, säger Christine Silfversparre, marknadschef på Hankook Sverige.

Hankooks fiktiva aktivistgrupp Däckpiraterna har under våren blivit känd för att - på utlagda filmer - byta däck på bilar, som fortfarande kör med vinterdäck, av dubbfri typ. Och gruppen har även hotat att göra det på riktigt i flera svenska städer.

Här är ”Däckpiraternas” film

”Livsfarligt att köra med vinterdäck på sommaren”

– Att köra med odubbade vinterdäck under sommaren i tron att det är lika bra som sommardäck är livsfarligt. Att inget händer trots stora informationskampanjer och återkommande artiklar och tester i motorpress är frustrerande, säger Christine Silfversparre.

Det är sedan tidigare känt att cirka 250 000 bilar med dubbfria däck, enligt Sifo, kör på sommarvägar. De odubbade vinterdäcken lämpar sig inte för sommarkörning på grund av sin gummikvalitet. I högre temperaturer påverkas bromssträckan kraftigt. Den kan, enligt Hankook, vara upp till 40 procent längre – jämfört med sommardäck – i hastigheter över 80 kilometer i timmen.

I samma takt som gummiblandningen till dubbfria däck utvecklas och blir bättre på vinterväglag - i samma takt försämras dess funktionalitet på sommarväglag, enligt Hankook.

Lag skulle leda till kraftigt ökad försäljning

– Hankook och andra däcktillverkare lägger stor vikt i att utveckla sina vinter- och sommardäck för en säkrare vägtrafik. Ett däcks säkerhet och prestanda är noga anpassat för respektive säsong och just därför är det en stor fara att köra med dubbfria vinterdäck under sommaren, säger Joakim Palin, produktchef på Hankook Sverige.

Företagets pr-kupp får sägas ha varit lyckad - av uppmärksamheten att döma. Återstår att se om målet, med förbud mot vinterdäck på sommaren, blir uppfyllt.

Det skulle i så fall öka trafiksäkerheten eftersom bilar med odubbade vinterdäck är överrepresenterade i olycksstatistiken på sommaren.

Det skulle även innebära en kraftig ökad däckförsäljning - och ökad ekonomisk vinst åt däcktillverkarna och däckförsäljarna.

Det har nog Hankook också tagit med i beräkningen...

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din gamla här