”Aktionsgrupp” slår till mot farliga bilar

På sommaren är vinterdäck betydligt sämre än sommardäck, det visar alla tester.

Ändå väljer många att köra vidare på sina dubbfria vinterdäck.

Nu sprids en video på nätet där ”däckpirater” gör tillslag mot bilar som fortfarande har vinterdäcken på. Och i ett pressmeddelande gör de klart att de planerar nya aktioner.

Vågar du köra vidare på vinterdäcken?

https://www.youtube.com/watch?v=OOjnjsMMOOc

Det är fullt lagligt att köra med dubbfria vinterdäck även på sommaren. Men det är inte speciellt smart. Vinterdäck har gummiblandningar som är framtagna för att fungera bäst i lägre temperaturer och vinterdäcken har i test efter test visat sig ha betydligt sämre prestanda så här års jämfört med sommardäck. Till exempel kan bromssträckan bli upp till 40 procent längre med vinterdäck under vissa förhållanden. Att vinterdäcken dessutom slits betydligt fortare än sommardäck i värmen är ytterligare ett argument för att byta så snart som möjligt.

Trots detta finns statistik som visar att över svenska 200 000 bilar fortfarande kör med vinterdäcken på – med högre olycksrisk som följd.

Nu sprids en video från en grupp som kallar sig ”Däckpiraterna” på nätet. Klippet visar hur de utför ”aktioner” mot bilar som ännu inte bytt till sommardäck, ”aktioner” där gruppens medlemmar byter ut vinterdäcken mot sommardäck de har med sig i sin skåpbil.  Vem som ligger bakom videon vet vi inte, vi gissar på att det är någon påhittig PR-byrå som kommit med idén och att vi snart kommer att få veta vem som är avsändare.

Sommardäck: Här är vinnarna i tyska testet

Uppmanar: Byt till sommardäck

Budskapet är dock tydligt och bra: Byt till sommardäck.

I ett uttalande från ”aktivisterna” säger de sig vilja ”verka i det fördolda” och ”bestå av en grupp personer med bakgrund från räddningstjänst och ambulanssjukvård som i frustration tar tag i den här frågan”.

– Vi har helt enkelt sett för mycket som sker i onödan på grund av att folk kör omkring på vinterdäck på sommaren. Vi har tröttnat på bilister som inte tar ansvar och myndigheter som inte agerar, meddelar en representant som vill vara anonym.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din gamla bil här

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: