Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Piratkopierade däck stort problem på svenska vägar

Det är viktigt att göra din research innan du köper däck.
Foto: SHUTTERSTOCK

Enligt en ny rapport är sju procent av alla däck som säljs i Sverige piratkopior, alltså däck som inte är av det märket de utger sig för att vara.

Piratkopiorna innebär att handlarna förlorar inkomster på 457 miljoner varje år, men är också en trafikfara då piratdäcken är mindre säkra.

I hela Europa går den lagliga däckindustrin miste om 22 miljarder per år på grund av piratkopierade däck. Det visar en ny rapport från Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet. Det är dock inte pengarna som är det stora problemet.

– Nu är det inte de ekonomiska konsekvenserna som är det allvarligaste utan den säkerhetsrisk det innebär att köra på svenska vägar med däck som inte testats, och som med största sannolikhet inte lever upp till godtagbar standard, säger Peter Hedin, expert på piratkopiering på Patent- och registreringsverket.

Det är snart dags för att byta till sommardäck, och om du köper nya däck är det viktigt att vara noga med att däcket är det märke det utger sig för att vara.

– Att ha rätt däck på bilen är viktigt både för din säkerhet och för bilens bränsleförbrukning och ljudkomfort. Att slarva med däcken kan vara direkt livsfarligt, både för dig själv och för andra i trafiken, säger Allt om Bilars expert Jan-Erik Berggren.

LÄS MER: Testvinnare: Här är årets bästa sommardäck 

Sämre mönsterdjup

Tester som genomförts av branschen visar att piratkopierade däck kan ha mönsterdjup som är mindre än de tillåtna, och fräschats upp för att se nya ut trots att de är gamla och har lite eller inget av originalmönstret kvar.

– Jag vill verkligen avråda ifrån att köpa piratkopierade däck. Ett billigare alternativ till de bästa och dyraste däcken är premiummärkenas billigare varianter. De flesta premiummärken säljer ut tidigare generationer under ett annat varumärke, säger Jan-Erik Berggren.

Eftersom piratkopierade däck är gjorda för att se äkta ut kan det vara svårt att se skillnad på ett lagligt däck och ett piratkopierat. Men det finns en klassisk regel som gäller även här.

– Tumregeln är att om det låter för bra för att vara sant så är det förmodligen det också, säger Peter Hedin.

LÄS MER: Polisen varnar: Se upp för däckbedragare 

Annons: