Förre yrkestjuven visar: Så lätt stjäl jag dina däck

Anders Adali, författare, föreläsare, programledare och före detta yrkeskriminell.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Anders Adali på Fadime-galan: ”Det är oacceptabelt att ta någon annans liv i hederns namn. Jag är här och visar mitt stöd för detta dolda problem som man måste in i hemmen för att se.”
Foto: ROBERT EKLUND

Stölder av bilars däck och fälgar fortsätter vara ett problem. Ett sätt att skydda sig är låsbara bultar – men som du ser av filmen kan de vara lättforcerade.

– Hjullås har en avskräckande effekt men det hjälper inte om det är proffs i närheten, säger den förre yrkeskriminelle Anders Adali.

Anders Adali har hunnit med mycket under sitt 40-åriga liv. Mycket av det på samhällets skuggsida som Hälsoliv tidigare skrivit om.

Han smugglade vapen, sålde droger, rånade banker och värdetransporter. På tio år rånade han till sig omkring 80 miljoner kronor med sina medbrottslingar.

– Jag gjorde det för att jag var bra på det, säger han.

Han körde en Mercedes S-500 med 20-tumsfälgar, på armen hade han en Rolexklocka med pärlemortavla, vitt guld och diamanter.

Men allt tog slut efter ett rån i Finland och Anders Adali dömdes till fängelse.

Först därefter, när han kom ut, insåg han var han befann sig. Och det var mycket tack vare sina barn och livet med dem.

LÄS ÄVEN: Två män döms för avancerade stölder av BMW-delar 

Anders Adali jobbar fortfarande med sig själv

Nu är Anders Adali författare, föreläsare och programledare. Han är återkommande panelmedlem i Breaking News med Filip och Fredrik och han har medverkat i flera andra tv-produktioner.

Men det är ändå inte alltid en dans på rosor:

– Fortfarande i dag jobbar jag med att känna och ha konsekvenstänkande. Jag har svårt att koppla om någon är ledsen, då stänger jag av. De gjorde en utredning i fängelset som visade att jag har en släng av adhd, narcissism, empatistörning och psykopatiskt beteende. Pengars värde har jag fortfarande svårt att förstå.

I hans nya roll som föreläsare berättar han inte bara om sitt liv som kriminell och hur vi kan hantera bryta dåliga mönster – hans tipsar även hur du kan göra det svårare för brottslingarna.

LÄS ÄVEN: Piratkopierade däck stort problem på svenska vägar 

Hjullås avskräcker – men en proffstjuv klarar även det

Ett allt större  problem är stölder av bilars däck och fälgar. Speciellt de mer exklusiva märkena drar till sig tjuvars intresse.

– De ger en bra hacka till tjuven, mycket exporteras även utomlands. I Sverige kommer det stöldligor för dessa ändamål, säger Anders Adali.

Ett sätt att förhindra att hjulen blir stulna är låsbara bultar. Men som du kan se på filmen här ovanför kan en sådan som Anders Adali snabbt ta sig förbi det hindret.

– Hjullås har en avskräckande effekt men det hjälper inte om det är proffs i närheten, säger han.

Samtidigt tycker han ändå att de låsbara bultarna är något som ska användas.

– Ja det ger trots allt ett litet extra skydd och gör att tjuven måste banka ut hjulet. Det gör att processen tar längre tid och då kan exempelvis bra grannsamverkan skydda, säger Anders Adali.

Hans uttalande får stöd av branschorganisationer:

– Ja, man bör tänka på var man parkerar. Helst i ett belyst område eller garage, har man dessutom grannsamverkan så ökar chansen att man får ha både bil och hjul i fred. säger Per Klingvall, rådgivningschef påSSF Stöldskyddsföreningen.

LÄS ÄVEN: Däckbyte – här är alla datum och regler som gäller 

Anders Adali, 40 år.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Anders Adali

Ålder: 40.

Gör: Författare, föreläsare, tv-profil och entreprenör. Delägare i och säljchef på ett energidrycksföretag.

Bor: Vällingby i västra Stockholm.

Familj: Barnen Sanna, 15, och Neo, 12.

Skrivna böcker: "Sista rånet" och "Svenska rånare", både på förlaget Lind&Co.

Så undviker du att få däck och fälgar stulna

Här är Anders Adalis 4 bästa tips för att du ska få ha dina däck och fälgar i fred:

1. Använd låsbultar. Det fördröjer stölden för en proffstjuv och gör det omöjligt för en orutinerad brottsling.

2. Parkera bilen där det är upplyst. Allra helst i ett garage.

3. Jobba med grannsamverkan. Prata med grannarna och hjälp varandra. Be grannarna kontakta dig om de ser några skumma typer i närheten.

4. Använd en däckverkstad. När det är dags att byta däck, ta dig till en däckverkstad. Där har du prylarna försäkrade och låsta.

Anders Adali längtar inte tillbaka till sitt liv som kriminell.

– Det ger mig energi att göra barnen stolta. Jag missade halva deras liv på grund av min dumhet och egoism. Kriminalitet är skit, det finns ingen happy ending. Men för att klara sig ur det behöver man kärlek och stöd från nära och kära.

Här kan du läsa mer om Anders Adalis liv som kriminell och hur han till slut hittade en annan väg. 

Annons: