Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>DÄCK

Publicerad 4 sep 2017 10:00

Däckrazzior på vägarna – här är polisens kontroller

Dubbfria vinterdäck från Bridgestone.

Dubbfria vinterdäck från Bridgestone.

1/4

Foto: JAN-ERIK BERGGREN

Vinterdäck utan, och med, dubbar.

Vinterdäck utan, och med, dubbar.

2/4

Foto: LASSE SVENSSON

Har du koll på dina vinterdäcks energimärkning?

Har du koll på dina vinterdäcks energimärkning?

3/4

Foto: LASSE SVENSSON

Mattias Hjort, forskningsledare på VTI.

Mattias Hjort, forskningsledare på VTI.

4/4

Foto: VTI

Den här veckan satsar polisen på däckrazzior i den svenska trafiken – för att få stopp på den ökade användningen av dubbfria vinterdäck under sommaren.

– Våra testresultat visar att de har mellan 15 och 20 procent längre bromssträcka jämfört med sommardäck, säger Mattias Hjort, forskningsledare på VTI.

Däckrazzia som företeelse startade i Finland 1997, i en satsning av polisen, Bildäcksförbundet och Trafikskyddet (Finlands motsvarighet till NTF). Enligt finska studier finns däckrisker med i var sjunde olycka som har en dödlig utgång, och bland däckrisker nämns olämpliga däck, slitna däck och däck med dåligt lufttryck.

Den finska idén med däckrazzia blev mycket lyckad och användandet av slitna däck har minskat tydligt.

Sverige följde efter 2004, i Sörmland, och sedan har satsningen utökats ordentligt. Här sker det i ett samarbete mellan Energimyndigheten, polisen, VTI, Däckbranschens informationsråd, NTF och Bilprovningen.

LÄS MER: Här är de farliga däcken, enligt experten 

Sämre grepp med dubbfria vinterdäck

Nu sker årets däckrazzior på de svenska vägarna och enligt de inblandade parterna behövs satsningen verkligen. De senaste årens däckrazzior har visat på ett ökat användande av dubbfria vinterdäck under sommaren – något som oroar myndigheterna eftersom vinterdäck har mönster och gummi anpassat för vinterväglag. Dubbfria vinterdäck ger enligt studier sämre grepp, längre bromssträcka och sämre stabilitet vid undanmanövrar.

– Våra testresultat visar att dubbfria vinterdäck av nordisk typ har mellan 15 och 20 procent längre bromssträcka jämfört med nya sommardäck av motsvarande kvalitet. Detta gäller både på våt och torr asfalt, säger Mattias Hjort, forskningsledare på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Men det ser olika ut i olika delar av landet.

– I norra Sverige kör de flesta på dubbdäck på vintern och dessa är olagliga att använda på sommaren. Därför är inte problemet med vinterdäck på sommaren alls lika stort i norr, som i de delar av landet där fler kör dubbfritt på vintern, säger Marie Nordén, generalsekreterare NTF, National-föreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Exempelvis hade var tionde undersökt bil i Västra Götaland vinterdäck på vid förra årets sommarkontroller. Bättre vara det i Västerbotten där bara två procent av de kontrollerade bilarna hade vinterdäck.

LÄS ÄVEN: Så byter du däck enkelt själv 

Så går en däckrazzia till

Hur görs då en däckrazzia? Jo, det hela sker under en vanlig trafikkontroll där det ingår körkorts- och nykterhetskontroll. Om sedan föraren går med på det undersöks även däcken. Själva däckkontrollen innefattar följande:

· Däckspecialist mäter mönsterdjup och lufttryck.

· Trafiksäkerhetsexpert från NTF berättar om varför det är viktigt med bra mönsterdjup och rätt lufttryck i däcken.

· Information om däckens energimärkning ger till föraren och denne får även svara på några frågor.

· Föraren får avslutningsvis en nyckelring (som kan användas för att mäta mönsterdjupet), en blankett med uppmätt mönsterdjup och lufttryck på bilens däck samt ett informationsblad.

I år fokuseras polisens däckrazzior främst på södra Sverige: Skåne, Västra Götaland samt Gotland.

Det ska tilläggas att det inte är olagligt att köra med godkända friktionsdäck under sommaren – bara olämpligt. Men håller däcken inte måttet (till exempel för litet mönsterdjup) så kan det förstås bli böter.

LÄS ÄVEN: ”Nu får det bli ett slut på dubbdäckshatet”