Däckexperten varnar: Ställ inte bilen i gassande sol

Sommardäcken slits extra mycket nu i sommarhettan. Även när de bara står parkerade.
Foto: LASSE SVENSSON
Foto: SHUTTERSTOCK
Foto: SHUTTERSTOCK
Andie Lahdo, vd ABS Wheels.
Foto: ABS WHEELS
Jorge Castro, marknadschef ABS Wheels.
Foto: ABS WHEELS

Det är extremt hett i Sverige nu och det påverkar alla bildäck, även de som bara står parkerade. 

– Värmen gör att däcket torkat ut. Undvik att ställa bilen i gassande sol, säger Andie Lahdo, däckexpert och vd på ABS Wheels.

Däck slits. Så är det bara. Och det där däckbytet som många av oss inte har med i vår privatekonomiska budget kommer alltid närmare.

Det finns sätt att skjuta på det där köpet, utan att riskera säkerheten. Det handlar förstås om hur du förvarar däcken när du inte använder dem, hur du kör när de sitter på bilen, var du kör och hur mycket du kör.

Men det finns också något som sliter däcken utan att vi egentligen tänker så mycket på det. Värmen. Och nu är det ju extra varmt i Sverige vilket gör att en riktig däckexpert väljer att varna allmänheten.

– Däck mår inte bra av hög värme. Utöver lufttemperaturen i luften så har du friktionen mellan däck och vägbanan som bidrar till ännu högre temperatur i däcket, säger Andie Lahdo, däckexpert och vd på ABS Wheels, och fortsätter.

– Värmen gör att däcket torkar ut snabbt. Och är däcken dessutom ett par år gamla så bildas det torrsprickor i sidoväggarna.

Det här kan korta livslängden på ett däck avsevärt.

LÄS ÄVEN: 7 vanliga fel som svenskar gör i trafiken 

Sämre bromsförmåga – billiga däck kan kännas hala

– Atomer och molekyler kommer i kontakt med varandra när däckets värme överstiger gränsvärdet. Detta kan i sin tur leda till att ett luftfyllt däck expanderar vilket till slut leder till exempelvis sämre bromsförmåga. När du kör längs vägen gnuggar dina däck mot asfalten och det genererar friktion. Och friktion skapar värme som gör dina däck ännu varmare, säger Jorge Castro, marknadschef på ABS Wheels.

Ingen positiv utveckling med andra ord. Dessutom kan däckmärket påverka. Dyrare brukar vara bättre, enligt Andie Lahdo:
– De billigare däcken kan upplevas som ”hala” på sommaren, på grund av den sämre gummiblandningen.

LÄS ÄVEN: Däckbyte – här är alla datum och regler som gäller 

Däckexperten: Tänk på det här i värmen

Vad kan du som bilägare då tänka på för att hålla däcken så friska som möjligt i sommarvärmen? Jo, följande, enligt Andie Lahdo:

* Håll rätt lufttryck, det hjälper till att kyla däcket. Ett tips är att öka med 0,3 bar över det biltillverkaren rekommenderar.

* Undvik att ställa bilen (och däcken) i gassande sol. Har du varit borta en längre tid och haft bilen stående så bör du kontrollera lufttrycket – däcken tappar cirka 0,2 bar när den står still i värmen.

Jorge Castro adderar ett tips:

– För att hjälpa däcken mot den svenska rekordvärmen – kör enligt trafikföreskrifterna.

SE ÄVEN: Lastbilens däck exploderar – katastrofen extremt nära 

Annons: