Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>DÄCK

Publicerad 21 jun 2017 06:27

Däcket som håller en livstid

Michelins nya däck Visionary Concept

Michelins nya däck Visionary Concept

Här är drömmen för alla som inte gillar att kränga däck.

Michelin visar ett luftlöst däck som ska hålla en livstid. Och som dessutom kan skifta mellan sommar- och vintermönster.

Koncept från biltillverkare är vi väldigt vana vid. Men det är inte lika vanligt att reserv- och tillbehörstillverkarna visar upp nya idéer och nya produkter i konceptform. Nu har flera däcktillverkare vänt på den trenden och senast i raden är Michelin som visar däcket Visionary Concept. 

Däcket är tillverkat av en organisk massa som innehåller träflisor, apelsinskal och restprodukter från sockerrör. Däcket ska gå att återvinna och det ska kunna brytas ned av naturen. Däcket är massivt längst in mot navet men sedan luftigare närmare slitbanan. Det innehåller inte heller någon luft vilket gör det helt punkteringsfritt. 

Visionary Concept ska också gå att förändra och modifiera. När slitbanan är borta ska det gå att få nya lager utskrivna och det ska på samma sätt också gå att lägga till nya mönster, till exempel för användning på vintern.

– Du kanske tänker, ”det där är bara en dröm”, och du har rätt – det är en dröm. Men det är en realistisk dröm. Vi forskat kring alla komponenter i konceptet, sade Terry Gettys, Michelins utvecklingschef när han presenterade Visionary Concept på konferensen Movin’ On i Montreal.