Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>DÄCK

Publicerad 26 nov 2017 14:00

Bästa och enkla råden när du ska välja vinterdäck

1/2

Foto: GROUP IMAGO SPORTFOTODIENST

Expressens Jan-Erik Berggren ger sina råd inför däckbytet.

Expressens Jan-Erik Berggren ger sina råd inför däckbytet.

2/2

Foto: JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

Att välja rätt vinterdäck kan verka överväldigande men massor av svåra begrepp och tekniska svårigheter.

Men det finns enklare sätt att se på det.

Här är fem fina råd till dig som egentligen inte vill bry dig alls.

1. Dubbat eller dubbfritt?

Den eviga frågan är om du ska välja dubbdäck eller odubbade däck. Kör du mycket på is, packad snö eller nyfrusna våta vägar är dubbdäck det allra, allra bästa. Det betyder i praktiken att dubbdäcken fungerar bra i hela landet. Nya dubbdäck är också snällare mot vägarna än äldre så du behöver inte tänka så mycket på att du smutsar ner luften med skadliga partiklar. Men oavsett det finns det förbud mot dubbdäck på vissa gator runtom i landet, även om polisen hittills inte kontrollerar speciellt ofta. Dubbdäcken är bäst för alla som inte behöver köra på gator med förbud. I dag finns också en tredje sort som kallas mellaneuropeiska odubbade men de däcken fungerar bara bra på våta vägar, de är sämre på snö och is.

LÄS MER: Forskaren om dubbdäcksförbudet

2. Nytt eller gammal?

Köp inte begagnade dubbdäck om du inte är väldigt kunnig att bedöma skicket. Köp heller inte äldre däck även om de är nya. Däck åldras och nyare däck har också bättre prestanda än äldre däck. Nyare däck har bättre mönster och en bättre typ av dubb. Är du ändå erbjuden att köpa äldre däck som är oanvända så köp inte däck som är äldre än två, tre år. 

LÄS MER: Så många kör med vinterdäck på sommaren

3. Billigt eller dyrt?

Det här är en bransch där du får vad du betalat för. De större och kända varumärkena har bättre kvalitet och det finns tillräckligt många märken för att det ändå ska vara konkurrens och prispress. De allra billigaste däcken har klart sämre prestanda än de dyrare och vissa är rentav farliga. Det finns billiga dubbdäck som har sämre fäste på ren is än äldre odubbade. Många tillverkare har både dyra och billiga märken men är du inte kunnig att bedöma årsmodell och kvalitet så välj det dyrare. Tyvärr går det inte att få bra kvalitet till ett lågt pris, inte när det gäller vinterdäck.

LÄS MER: Här är alla däcknyheter till vintern 2017

4. När och hur ska jag byta?

Är du en ovan förare så bör du ha vinterdäck under så lång tid som möjligt. Då blir du inte överraskad av halt väglag. Tänk bara på att vinterdäcken ger sämre fäst på torra och snöfria vägar. Sätt på vinterdäcken tidigt på hösten och behåll dem så länge du kan och får på våren. Be en däck- eller bilverkstad att byta och be dem också kontrollera skicket på däcken. De säger till när sommar- och vinterdäcken ska bytas. Vill du slippa bära däcken så har de flesta så kallade däckhotell där du kan förvara däcken. Se till att byta till sommardäck risken för vinterväglag är borta. Vinterdäck är inte bra på sommarväglag.

LÄS MER: Byt däck på rätt datum – det här säger lagen

5. Däcktester

Att läsa bil- och däcktidningarnas tester kan verka komplicerat och svårt. Det är många svåra uttryck och relativt små skillnader mellan de olika däcken. Det viktigaste med däcktesterna är att notera de bästa däckens modellbeteckning. Det är långa och svåra namn som byts från år till år. När du kommer till affären eller om du köper på internet är det viktigt att du får exakt den modellbeteckning som du tänkt dig. Gör en lista på topp tre i kategorierna dubbat eller odubbat och välj någon av dem.

LÄS MER: Bästa vinterdäcken i stort test