Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 13 okt 2015 09:50

Då ska Volkswagens dieselbilar vara fixade

I slutet av nästa år bör alla bilar vara åtgärdade, enligt VW:s nya vd Matthias Müller.

I slutet av nästa år bör alla bilar vara åtgärdade, enligt VW:s nya vd Matthias Müller.

Foto: Hannelore Foerster

Volkswagens återkallelse av bilar kan inledas först i januari och pågå under hela nästa år.

VW:s nya vd Matthias Müller räknar med att det kommer att ta två, tre år för VW att komma tillbaka efter skandalen men att det ska gå att sälja dieselbilar i USA även i framtiden.

Volkswagen har hittills varit hemlighetsfulla om exakt när återkallelsen av fuskbilarna ska inledas. Men enligt nya vd:n Matthias Müller ska den kunna inledas i Europa i januari.

- Alla bilar bör kunna vara fixade i slutet av 2016, avslöjade Müller i en intervju med den tyska tidningen Allgemeine Zeitung.

Kan få köpa tillbaka bilar

I USA behöver VW komma överens om åtgärdsplanen med myndigheten EPA. I Europa handlar det till största delen om en mjukvaruuppdatering. Vissa bilar kan komma att behöva åtgärdas mekaniskt och det kan till och med bli fråga om att köpa tillbaka bilar.

VW brottas också med olika myndigheters regler och enligt Müller handlar det inte om ett par olika saker utan om en anpassning till "tusentalet" olika regler och krav.

LÄS MER: VW ber svenska folket om ursäkt

Vill organisera om VW i grunden

Müller ser skandalen som en möjlighet att helt och hållet organisera om VW-företaget i grunden. Müller vill göra VW mindre toppstyrt och ge varje varumärke mer ansvar. Müller ska också se över samtliga projekt inom koncernen för att spara pengar till ersättningar och skadestånd. Det som det snackas mest om är att VW väljer att inte bygga en ny Bugatti Veyron och att även nya VW Phaeton kan komma att försenas.

Däremot vill inte Müller ge upp dieselmotorn i USA utan fortsätta satsningen med Clean Diesel även på den känsliga marknaden i Nordamerika.

LÄS MER: Forskare: Dieselmotorns framtid är mörk

Relaterat