Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 18 maj 2015 12:14

Cykelhjälmar – här är de fem säkraste valen

POC Octal AVIP MIPS.

POC Octal AVIP MIPS.

1/5

Giro Savant MIPS.

Giro Savant MIPS.

2/5

Bell Stoker MIPS.

Bell Stoker MIPS.

3/5

Spectra Urbana MIPS.

Spectra Urbana MIPS.

4/5

Hövding 2.0.

Hövding 2.0.

5/5

Cykelhjälm har blivit en självklarhet för många cyklister.

Men inte för alla.

Och det är stor skillnad mellan bra och dåliga cykelhjälmar, visar ett nytt test från Folksam.

Här är de bästa valen för dig som är rädd om huvudet.

Använder du cykelhjälm?

Tack för din röst!

Använder du cykelhjälm?

Testet, som är gjort på hjälmar för ungdomar och vuxna, visar att skillnaden mellan olika cykelhjälmar ibland är så stor att vissa huvudskador kan undvikas om cyklisten använder en av de fem bästa hjälmarna i testet i stället för en av de sämsta.

– Den största skillnaden mellan en bra och en dålig hjälm är hur den skyddar huvudet vid sneda islag. Hjälmar som har rotationsskydd ger generellt lägre belastning på hjärnan. De flesta testade cykelhjälmarna skulle kunna bli betydligt bättre. För att undvika att hjälmar säljs utan rotationsskydd bör lagkraven ändras så att även sneda islag omfattas, säger Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare på Folksam och ansvarig för testerna.

LÄS MER: Bilism förlust för hela samhället – cyklister genererar pengar

Fem hjälmar är klara vinnare

Enligt Folksam drabbas tre cyklister av huvudskador i Sverige varje dag. Två tredjedelar av alla skallskador hade kunnat undvikas om cyklisten använt hjälm – men ändå är det bara var tredje som bär hjälm.

– Med Folksams tester hoppas vi kunna påverka hjälmtillverkare att göra säkrare hjälmar. Dagens lagkrav är bristfälliga och därför engagerar vi oss i hjälmtester för att hjälpa våra kunder att göra ett bra val, säger Helena Stigson.

Folksam har testat 18 cykelhjälmar för ungdomar och vuxna. Testerna visar att de flesta hjälmar skulle behöva förbättras, men fem cykelhjälmar är klara vinnare och rekommenderas av Folksam som Bra val.

Kostar mellan 650-3500 kronor

De fem cykelhjälmar som hamnar i topp i Folksams test är Bell Stoker MIPS, Giro Savant MIPS, POC Octal AVIP MIPS, Spectra Urbana MIPS och Hövding 2.0. Vinnarhjälmarna finns i alla prisklasser från 650 till 3 500 kronor. De första fyra är konventionella hjälmar, medan Hövding är ett huvudskydd i form av en krage som cyklisten knäpper fast runt halsen. Kragen innehåller en krockkudde som först vid en olycka blåser upp sig på en tiondels sekund runt huvudet likt en hjälm.

Sämst testresultat i testet fick Carrera Foldable, Casco Active-TC, Occano Urban Helmet, Smith Forefront och Yakkay.

Relaterat