Cykelhjälmstvånget för barn under 15 år infördes för elva år sedan. Bakgrunden var att nära tio cyklister i Sverige skadades så svårt varje dag att de behövde sjukhusvård i minst ett dygn.
När det gäller de unga cyklisternas huvudskador har hjälmtvånget haft stor effekt. Betydligt färre cyklister än före 2005 skadas allvarligt i huvudet.
Forskare på avdelningen för neuronik vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm har studerat cykelolyckor för att se hur stor skillnad hjälmen gör.
Nu har forskarstudien slagit fast att hjälmen minskar risken för huvudskador. Och det kraftigt.
■ TEST: 5 bästa cykelhjälmarna
Simuleringar med och utan hjälm
Forskarna Madelen Fahlstedt, Svein Kleiven och Peter Halldin har undersökt tre cykelolyckor där cyklisterna tappat kontrollen över situationen, ramlat och slagit i huvudet.
Genom bland annat simuleringar med och utan hjälm har forskarna kunnat få fram hur cyklisternas skalle och hjärna påverkats vid olyckorna. Risken för att drabbas av hjärnskakning minskas exempelvis med hela 54 procent för den som använder hjälm.
Men främst så sänker cykelhjälmen risken för skallfrakturer: den minskas med hela 90 procent.
– Idag testas dock cykelhjälmarna så att de främst optimeras för att motverka skallfrakturer, så denna siffra är inte oväntad, säger Madelen Fahlstedt.
En typisk och vanlig hjälm har användts
Det kan tilläggas att hjälmen i studien är en typisk cykelhjälm. Den finns att köpa i de flesta cykelaffärer.
Många kanske tycker att cykelhjälmarnas förmåga att minska huvudskador är en gammal nyhet. Så är det inte.
De studier som tidigare gjorts har varit epidemiologiska, vilket gör att det exakta sambandet mellan orsak och verkan - det vill säga cykelhjälm och skadereducering - inte blivit kartlagt ordentligt.