Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 22 jun 2014 07:00

Citroën C4 Cactus: Utmanar normerna

Citroën C4 Cactus.

Citroën C4 Cactus.

1/7

Foto: David Jakobsson

Citroën C4 Cactus.

Citroën C4 Cactus.

2/7

Foto: David Jakobsson

Citroën C4 Cactus.

Citroën C4 Cactus.

3/7

Foto: David Jakobsson

Citroën C4 Cactus.

Citroën C4 Cactus.

4/7

Foto: David Jakobsson

Citroën C4 Cactus.

Citroën C4 Cactus.

5/7

Foto: David Jakobsson

Citroën C4 Cactus.

Citroën C4 Cactus.

6/7

Foto: David Jakobsson

Citroën C4 Cactus.

Citroën C4 Cactus.

7/7

Foto: David Jakobsson

AMSTERDAM. Personligt! Spännande! Roligt!

Citroën har visat stort mod när de vågade lansera nya C4 Cactus. Det här är en bil som utmanar en hel radda gamla tråkiga normer i bilbranschen.

Men är bilen verkligen så fantastisk som den ser ut?

Nej, det är den inte riktigt.

I första hand handlar det här om en bil för de som gillar att sticka ut lite. Det är också en modell för alla som tycker att design och inredning är mer spännande än hästkrafter, lastvolymer och prestige. Det som väcker mest nyfikenhet är de plastbubblor på sidan av bilen som Citroën valt att kalla för airbumps. Roliga att titta på. Och praktiskt om någon skulle råka smälla upp en dörr i sidan på parkeringsplatsen.

Inredningen är nästan lika spännande som bilens yttre design. Här inne är det hemtrevligt på samma sätt som i ett välmöblerat vardagsrum på 1960-talet, speciellt om man väljer en bil med soffa i fram som går att beställa i kombination med automatlåda. Det känns trevligt och ombonat även om vi hittar en hel del plast i bilen. Det tänker man dock inte så mycket på, snygga färgsättningar döljer det mesta. Och med tanke på vad bilen kostar att köpa så kan man nog ta att känslan är lite plastig på sina ställen.

Lyckats med komforten

Bra komfort är viktigt för Citroën – och här har man lyckats riktigt bra. Man sitter skönt i de vardagsrumslika stolarna. Den mjuka bilen är bekväm att åka i och klarar alla hastigheter och underlag utan att det blir jobbigt. Ljudnivån inuti bilen är riktigt låg när vi kör på de släta vägarna i Holland, här upplever vi inte mycket buller från hjulen. I motorvägsfart kan man dock få leva med en del vindbrus. Men det är ingen fara.

Att köra C4 Cactus är kanske inte så spännande. Ja, den är rena sömnpillret, om vi ska vara helt ärliga. Gillar man att köra bil på ett lite mer aktivt sätt så kommer C4 Cactus inte uppskattas. Bilen är mjuk, på gränsen till gungig. Styrning är såsig och vägkänsla frånvarande. Man lockas man inte ut på några kurviga äventyr, direkt. Detta är en bil som gör sig bäst när man glider runt i stan.

Vid lanseringen nu kommer bilen med två motoralternativ, den trecylindriga bensinaren PureTech 82 och dieseln e-HDi 92. I höst kommer också en turboversion av bensinmotorn på 110 hästkrafter.

Positiv överraskning

Dieselmotorn är fullt tillräckligt för C4 Cactus. En hel del kraft redan på låga varv gör körningen avslappnad och man behöver inte vara så noga med att växla hela tiden. Dock så är den trecylindriga bensinmotorn på 110 hästar, som vi också provkör, en större positiv överraskning. Motorn upplevs som både pigg och rolig. Dieseln imponerar dock stort med den uppgivna förbrukningen på 3,5 liter per tio mils blandad körning. Det betyder låga 92 gram CO2 per kilometer.

Ekonomin imponerar också. C4 Cactus är billigare än man kanske skulle kunna tro. Grundversionen med minsta bensinmotorn kostar så lite som 139 000 kronor. Då saknas dock mycket av den utrustning som man förväntar sig nu för tiden. En rätt välutrustad bil med en snål dieselmotor kostar nu från 179 900 kronor. Det är riktigt bra. Och vill man inte köpa sin Cactus finns nu möjlighet att teckna en privatleasing. Det kostar från cirka 2 000 kronor i månaden plus diverse kostnader för till exempel försäkring och däck.